Vaječňák a vánoce. To spolu ladí …

Namasírujte ruku, čeká vás 20 minut práce s metličkou, ale stojí to za to :)

Co budeme potřebovat:
  • 10 -15 žloutků podle velikosti vajíček
  • 1,25 litru smetany (31%)
  • 1 vanilkový lusk (případně půl sáčku mleté vanilky)
  • 250 -300g práškového cukru
  • 300 – 400ml dobrého rumu
Postup:

Žloutky pečlivě oddělime od bílku a dáme si je do dostatečně velké nádoby, ve které můžeme šlehat a zároveň ji můžeme umístit nad parní lázeň.
Vanilkový lusk rozřízneme, vyškrábneme semínka a dáme je i se zbytkem lusku do kastrůlku se smetanou a polovinou cukru.
Pomalu zahříváme pod bod varu, vypneme a necháme 5 minut aromatizovat.
Žloutky rozšleháme metličkou, přidáme  (vešleháme) druhou polovinu cukru.
Dáme nad parní lázeň a šleháme, šleháme a šleháme.  Mělo by nám to naskočit a zhoustnout do

toto je správný materiál

hladkého polotuhého krému.  Pozor, neudělejte z toho sladká míchaná vajíčka.
V okamžiku kdy máte vyšleháho, tak za neustálého šlehání pomalým čůrkem přilévejte smetanu s vanilkovými zrníčky (lusk předtím vyndejte, případně smetanu přeceďte).  Toto se děje stále nad parní lázní.
Ve šlehání pokračujeme ještě cca 3 minuty, než se nám celá směs dostane pod bod varu.
Odstavíme a za občasného zamíchání necháme vychladnout na pokojovou teplotu.
Vmícháme rum.  Ideální je postupně a stále ochutnávat. Nyní už je to velmi zábavný proces.

Rady a triky:

Nesnažte se to obejít a mixovat metličkou na mixéru. Pravděpodobně vyhodíte dosti drahé suroviny.
Používejte jen čerstvá a kvalitné vejce (ideálně domácí).

ruční práce je nazastupitelná

Tento exklusivní vanilkový vaječňák tuním každý rok na vánoce a toto je verze  pro rok 2012.  Je 8.12.2012  18,30 a právě jsem ho dokončil :)  .
Pořizovací cena se nedá srovnávat s kupovaným taky vaječňákem.  Chuť nemá cenu porovnávat už vůbec :) .
Nelekněte se první verzi budete mít pravděpodobně řídší, je to tím že jste brzy ukončili šlehání vajec s cukrem. To ale vůbec nevadí, chuť bude skvělá i tak.

Share This