Kuřecí roláda se šalotkou glazovanou v balsamicu

Překonejte lenost, není to nic složitého a stojí to za to.

Co budeme potřebovat:
  • celé kuře 1,4 – 1,6kg
  • 300 g mletého masa (ideálně mix vepřové, hovězí)
  • 200g dobré anglické slaniny
  • 1 mrkev
  • 1/2 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • trochu čerstvé majoránky (asi tak 1ČL)
  • sůl, pepř, muškátový květ
  • 50g másla
 Postup:

Kvalitní chlazené kuře nejdříve vykostíme.   Pokud nevíte jak na to, tak na netu koluje spousta instruktážních videií.  Případně se mě zeptáte jak na to.  Já to nedělám podle návodu z videa, ale podle selského rozumu a celkem mi to jde.
Připravíme si fáš – v míse smícháme mleté maso, cibulku a mrkev nakrájenou nadrobno.  Přidáme opečenou slaninu na malé kostičky i s vypečeným sádlem.  Nakonec ještě prolisovaný česnek, sůl, pepř, špetku muškátového květu a majoránku.  Důkladně promícháme.

Roláda je pevně svázaná a nachystaná na pečení

Na velké prkénko si rozložíme potravinářskou folii a na ní vykostěný plát masa (kůží dolů).  Maso osolíme, opepříme a rozetřeme na něj fáš.
Za pomoci potravinářské folie pevně zarolujeme.
Vezmeme cca 2m potravinářského provázku a roládu si úhledně svážeme, aby držela pěkně pohromadě.
Roládu ještě z venku osolíme a opepříme.
Do pekáče dáme 150ml vody, máslo a umísteme na něj i roládu.  Pokud máme, tak zasypeme čerstvou petželovou natí.
Pečeme ve vyhřáté troubě nejdříve 45 minut na 190 celsiusů.  Poté zvedneme teplotu na 215 celsiusů a dopečeme ještě cca 30 minut (aby se nám udělala krásná zlatá kůrčička).

K čemu se hodí:

Do zlata vypečená roládka

  • bramborové pyré
  • vařené brambory
  • vařená rýže
Rady a triky:

Pokud máte rádi fáš hutnou a lepivější tak můžete přidat 150ml smetany či vajíčko.  Pokud máte, tak není od věci přidat do fáše i kuřecí játra.
Doporučuji dělat dvě rolády najednou, je to totiž super i za studena a nebude vám jedna stačit.
Náplň lze modifikovat mnoha směry.  Super je náplň z listového špenátu a špeku.
Pokud si myslíte, že tuto úpravu nezvládnete, tak vám ji rád kdykoliv předvedu, případně uděláme nějaké to video příště.
Nebuďte lenošní a během pečení několikrát otevřete troubu a roládu přelijte výpekem.

Share This