Špecle – mini nočky

Špecle – mini nočky

Velmi rychlá a chutná příloha ... Co budeme potřebovat: 300 g polohrubé mouky 300 ml mléka 3 vejce špetka soli 30 g másla Postup: V mléku rozšleháme důkladně vejce. Lehce osolíme a postupně, za neustálého šlehání metlou přisypáváme mouku. Výsledkem by mělo být hladké...

Dýňový krém

Dýňový krém

Co budeme potřebovat:   1 menší dýně Hokaido 1 cibule 1 stroužek česneku kousek zázvoru (velikost stroužku česneku) 1/2 ČL kurkumy 2 PL olivového oleje 60g čerstvého sýru (lučina) 1 litr zeleninového vývaru (dobré je to i s jemným kuřecím) sůl, pepř na doladění dýňový...

Kapří škvarky

Kapří škvarky

Co budeme potřebovat: filet z kapra 100 g hladké mouky, 2ČL soli, 1/2 ČL mletého pepře, 1 ČL papriky  (kdo má rád, tak přidá pálivou papriku apod.) sůl, pepř olej na smažení Postup: FIlet si připravíme do stejné podoby jako je na fotce.  Lehce osolíme a opepříme....

Rybí karbanátky v láku

Rybí karbanátky v láku

Toto je super záležitost pro milovníky utopenců, zavináčů apod... Co budeme potřebovat: 3kg ryb (jakékkoliv sladkovodní - velmi dobrá příležitost na zpracování tučného tolstolobika) 2 vejce 2 staré rohlíky strouhanka 4-6 stroužků česneku 2 cibule sůl, pepř, majoránka...

Bílá zelná polévka

Bílá zelná polévka

Co budeme potřebovat 1/2 hlávky bílého zelí 1 menší mrkev, kousek celeru 2 cibule 1 stroužek česneku 1 smetanu ke šlehání (180g) sůl, pepř,cukr šťávu z půlky citronu 500g brambor 70g másla 1 ČL kmínu 2 PL hladké mouky Postup: Brambory si dáme vařit ve slupce....

Kleftiko

Kleftiko

velmi jednoduché ...  Co budeme potřebovat: (4 porce) 700g jehněčí kýty (lze alternovat) 4 mrkve 100g zeleného hrášku 8 středních brambor 2 rajčata větší stroužek česneku šťávu z poloviny citronu 70ml olivového oleje 25 g másla bylinky (tymián, rozmarýn, majoránka,...

Borůvkový žahour

Borůvkový žahour

první co mě napadne, když se řekne lívance, tak to je žahour ... Co budeme potřebovat: (na 4 porce) 750 ml borůvek 100 ml vody 10 g másla 150 ml smetany 1/2 ČL skořice 6 PL cukru 2 ČL škrobu (solamyl, nevýrazný pudink apod.) Postup: Borůvky očistíme od lístků a...

Kedlubnové zelí

Kedlubnové zelí

pěkně křupavé ...  Co budeme potřebovat: 3 velké (giga) kedlubny 1 cibule 50g másla 100  ml bílého vína 2 PL cukru 1 ČL kmínu sůl, pepř, 1-2 PL octa Postup: Kedlubny očistíme, odkrojíme případně dřevnaté části. Kedlubny nastrouháme na hrubo. Ve velkém kastrolu...

Šafránové soté

Šafránové soté

Toto soté je neuvěřitelně voňavá a lahodná záležitost ... Co budeme potřebovat: (4 porce) 2 velká kuřecí prsa (cca 500 g) 1/4 ČL mletého šafránu + pár nitek na ozdobu 1 malá cibule nebo bílá část porku 150 ml bílého vína snítka tymiánu, 3 "jehličky" rozmarýnu sůl,...

Kvasnicová polévka

Kvasnicová polévka

Nejrychlejší, nejlevnější a pro mě skoro nejoblíbenější ... Co budeme potřebovat: (6 porcí) 2 kostky kvasnic (84 g) 1 mrkev, 1/2 petržele, kousek celeru 1 malá cibule a 1 stroužek česneku 2 vejce 1 PL hladké mouky sůl, pepř, kmín 40 g másla 100 g čerstvého nebo...

Rajská omáčka

Rajská omáčka

Opravdu dobrého výsledku se dá dosáhnout i s použitím kvalitního rajčatového protlaku ... Co budeme potřebovat: (6 porcí) Vývar: 1 kg hovězí přední (ideálně loupaná plec, krk apod.) 1 menší mrkev, kousek celeru, 1/2 petržele, 1 malá cibule sůl, 6 kuliček pepře, 3...

Rybí paprikáš

Rybí paprikáš

Chvilku jsem váhal jestli dát do názvu paprikáš či perkelt, ale vzhledem k použití smetany jsem se nakonec rozhodl takto.  Ale název nic neřeší, důležité je, jak to hraje na talíři ... Co budeme potřebovat: 600g filet z kapra 300ml rybího vývaru 3 rajčata 3 zelené...

Hummus

Hummus

Původně jsem to sem nechtěl vůbec dávat, ale podléhám tlaku.  Takže toto je moje nejčastější verze ... Co budeme potřebovat:  250g cizrny (nebo 400g plechovku zavařené cizrny) 2 PL pasty Tahini 1 citron 2 stroužky česneku olivový olej sůl, pepř 1ČL římského kmínu...

Žemlovka

Žemlovka

Co budeme potřebovat: (cca 6 porcí) 6 starších housek, rohlíků nebo klidně i loupáky briošky apod. 2 vajíčka 2 vanilkové cukry 4 jablka 2PL cukru 30 g másla 250 g měkkého tvarohu 100 ml smetany kůra z 1/2 citronu 1ČL skořice hrst rozinek (ideálně marinovaných v dobrém...

Šlehačkové kuličky – žloutkové věnečky

Šlehačkové kuličky – žloutkové věnečky

Co budeme potřebovat: Odpalované těsto (cca 40 věnečků): 250 ml vody 100 g másla 10 g cukru špetku soli, špetku prášku do pečiva 200g hladké mouky 6 vajec Náplň šlehačkové kuličky: 375g (velký kelímek) smetany na šlehání 40g práškového cukru 1 stužovač (není potřeba...

Risotto s krémem z medvědího česneku a mladým hráškem

Risotto s krémem z medvědího česneku a mladým hráškem

Co budeme potřebovat: (4 porce) 100 g medvědího česneku 150 g mladého vyloupaného hrášku 200g rýže  Arborio či Carnarolli 2 šalotky 200ml bílého vína 1 litr kuřecího vývaru 50g parmazánu 80g másla 100ml smetany sůl, pepř Postup: Připravíme si zcela běžným způsobem...

Tatarák z tuňáka

Tatarák z tuňáka

Není to žádné velké vaření, ale .... Co budeme potřebovat: 400 g kvalitního čerstvého filetu z tuňáka 70 g šalotky nebo jarní cibulky (množství adekvátní za jednu střední cibuli) 4-5 PL olivového oleje sůl, pepř 1-2 kusy vyzrálého manga 1 limetka 1 čerstvá feferonka...

Koprová omáčka

Koprová omáčka

Ve dvou variacích ... Co budeme potřebovat: (4 porce) 15 g čerstvého nasekaného kopru (3-4PL) 180 g smetany ke šlehání 180g zakysané smetany 50g másla 3PL hladké mouky 1PL octa, 1PL cukru, 1PL vody sůl pepř Na vývar: 800 g hovězí krk (líčka, loupaná plec) 1 mrkev, 1...