Velmi rychlá a chutná příloha …

Špecle restované na másle , omáčka z hřibů a vepřová pečeně


Co budeme potřebovat:
  • 300 g polohrubé mouky
  • 300 ml mléka
  • 3 vejce
  • špetka soli
  • 30 g másla
Postup:

V mléku rozšleháme důkladně vejce.
Lehce osolíme a postupně, za neustálého šlehání metlou přisypáváme mouku.
Výsledkem by mělo být hladké těsto o trohu hustější než na palačinky.  Prostě se pěkně táhne a a odkapává z metly.
V hlubokém hrnci uvedeme do varu dostatečné množství vody (ideál 7l hrnec a v něm cca 3 litry vody).
Na hrnec dáme síto na halušky či spečle a těsto necháme volně protékat.
Pokud chceme malé nočky, tak nástavcem na sítu plynule pohybujeme a tím „strouháme“ do vody cca 1cm nočky.
Celou akci je potřeba provést poměrně rychle, protože těstoviny jsou uvařené během minuty.
Zcedíme , nasypeme do mísy , přidáme máslo a promícháme.

K čemu se hodí:

Jehněčí ragů a špecle

  • vepřová pečeně doplněná lehkou omáčkou
  • ragů
  • perkelt
  • malé nočky orestované na másle jsou výbornou vložkou do vývaru
  • sladké úpravy
Rady a triky:

Nechte si pod sítem dostatečné místo k vodní hladině, tím docílíte podlouhlého tvaru špeclí.
Nesnažte se dělat těsto příliš husté, mají to být lehké těstoviny.
Pokud nemáte síto na špecle, tak si ho pořiďte. Stojí pár korun a využijete ho i při vaření halušek apod..

 

 

Share This