Co budeme potřebovat: (cca 6 porcí)
- 6 starších housek, rohlíků nebo klidně i loupáky briošky apod.
- 2 vajíčka
- 2 vanilkové cukry
- 4 jablka
- 2PL cukru
- 30 g másla
- 250 g měkkého tvarohu
- 100 ml smetany
- kůra z 1/2 citronu
- 1ČL skořice
- hrst rozinek (ideálně marinovaných v dobrém rumu či oblíbeném likéru)
- 300 ml mléka
- 1-2 PL rumu
Postup:
Pečivo nakrájíme na plátky silné 0,5 -1 cm.
Vhodnou zapékací nádobu vymažeme máslem.
Zbytek másle hodíme na pánev a osmahneme si na něm oloupaná jablka, nakrájená na tenké plátky s cukrem a skořicí. Restujeme jen velmi krátce – necháme provonět.
Tvaroh vyšleháme spolu se smetanou, 1 žloutkem, vanilkovým cukrem a rumem.
Nakrájené pečivo namáčíme v mléku s 1 žloutkem, každá strana alespoň 3 vteřiny a skládáme do vymazané nádoby.
Na vrstvu pečiva rozprostřeme jablka s cukrem. Dále pomažeme vyšlehaným tvarohem, do tvarohu poházíme rozinky.
Následuje druhá vrstva pečiva namočeného v mléku.
Pokud nám zbyde trochu mléka se žloutkem, tak tím přelejeme horní vrstvu rohlíků.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 celsiusů 25 -30 minut.
Rady a triky:
Ze zbylých bílků můžeme ušlehat sníh a udělat z něj nahoru čepičku, případě sníh vmíchat do tvarohu.
Někdo má raději více tenkých vrstev (tedy celkem 3 z pečiva) v tom případě krájejte plátky maximálně 0,5cm.
Do žemlovky můžete přidat i různé oříšky, případně jablka nahradit oblíbeným čerstvým i kompotovaným ovocem.
Také občas děláme verzi bez tvarohu, ale tvarohová je u nás oblíbenější…
Vyborny recept, dekuji za nej. S pritelem se hadame, podava se to teple nebo studene? :D dekuji za odpoved :)
Děkuji, podává se to tak jak to komu vyhovuje :) Prímárně se ale jedná o teplý pokrm …
Luxusní, už nebudu dělat jinak, děkuji za recept!
děkuji za pochvalu, to mi připomíná, že se doma povalují nějaká jablka :))