velmi jednoduché …
Co budeme potřebovat: (4 porce)
- 700g jehněčí kýty (lze alternovat)
- 4 mrkve
- 100g zeleného hrášku
- 8 středních brambor
- 2 rajčata
- větší stroužek česneku
- šťávu z poloviny citronu
- 70ml olivového oleje
- 25 g másla
- bylinky (tymián, rozmarýn, majoránka, oregáno)
- sůl, pepř
- 2PL oleje
Postup:
Maso očistíme, opláchneme, osušíme a nakrájíme na kosty (hrana cca 3 cm).
Z 50ml olivového oleje, citronové šťávy, hrstičky sekaných bylin, česneku a drceného pepře si uděláme marinádu, kterou pěkně maso opatláme a necháme v chladu ležet ( 2 -12 hodin).
Na rozpálené pánvi s trochou ol. oleje odležené maso velmi rychle orestujeme (z každé strany max. minuta). Pří této příležitosti maso osolíme a lehce opepříme.
Maso dáme bokem a na stejnou pánev přidáme máslo a oglazujeme v něm opět cca 1-2 minuty mrkev nakrájenou na 0,5 cm kolečka a hrášek. Mrkev s hráškem také lehce osolíme.
Obsah pánve opět dáme bokem i s veškerou šťávou. Do pánve kápneme obyč, (slunečnicový) olej a 2-3 minuty na něm restujeme brambory nakrájené na cca 2cm kostky. I brambory je potřeba lehce osolit.
Z pečícího papíru si nastřiháme čtverce o hraně cca 40 cm. (4 porce = 4 papíry :)
Papír si vmáčkneme do hlubokého talíře a postupně do něj dáme maso, glazovanou zeleninu, opečené brambory a 2-3 plátky čerstvých rajčat. Můžeme přidat trochu čerstvých bylinek a do každého balíčku nezapomeneme přidat i trochu výpeku smíchaného se zbytkem marinády (pokud máme).
Svážeme do úhledného měšce a pečeme v troubě vyhřáté na 200 celsiusů 45 – 60 minut.
Rady a triky:
Můžeme použít jakékoliv jiné maso, které máme rádi. Pokud použijeme jinou partii jehněte (například plec či kolínka) tak úměrně prodloužíme dobu pečení. Použít můžeme klidně i vepřové apod..
Měšce pečeme přímo na roštu v troubě – žádný pekáč …
V Řecku je bylinkou pro tento pokrm především oregano a to ve větším množství. Mně vyhovuje spíše mix zminěných bylinek a spíše v menším množství.
Pro změnu v Itálii se do balíčku přidává několik kostiček Pecorina – pak bych byl opatrnější na solení, protože sýr to dosti osolí …
Pokud máte rádi jehněčí vůni a chuť, pak doporučuji poučit tučnější partie (plec, klidně i žebírka rozdělená na menší části apod..)
Nejnovější komentáře