Ve dvou variacích …
Co budeme potřebovat: (4 porce)
- 15 g čerstvého nasekaného kopru (3-4PL)
- 180 g smetany ke šlehání
- 180g zakysané smetany
- 50g másla
- 3PL hladké mouky
- 1PL octa, 1PL cukru, 1PL vody
- sůl pepř
Na vývar:
- 800 g hovězí krk (líčka, loupaná plec)
- 1 mrkev, 1 petržel, 1/4 celeru, 1 malá cibule, 1 stroužek česneku
- 1500 ml vody, 6 kuliček pepře, 3 kuličky nového koření, sůl
Alternativně:
- 800ml mléka
- 6 vajec
Postup:
Z masa, zeleniny a koření uděláme klasický hovězí vývar.
Pokud máme dostatek času tak maso táhneme pomaličku 3-5 hodin.
Vývar zcedíme, maso necháme vystydnout a opatrně nakrájíme velmi ostrým nožem.
Máslo necháme rozehřát, zaprášíme mouky a uděláme světlou
jíšku.
Jíšku pomalu ředíme vývarem (800 ml) a rozmícháváme. V tomto okamžiku můžeme klidně zvolit druhou variantu a místo vývaru jíšku naředit mlékem a vytvořit tím klasický bešamel.
Pro obě varianty platí, že nadále provaříme minimálně 20 minut.
Poté přidáme zakysanou smetanu, rozmícháme a následně i šlehačku.
Verzi bez vývaru řádně osolíme a jemně opepříme. Pokud jsme použili vývar, tak většinou není žádné koření již potřeba.
Ocet s cukrem a lžíci vody svaříme v malém kastrůlku (množství je tak malé, že je to během minuty) a rozvarem omáčku dochutíme. Někdy stačí 1 lžíce a jindy použiji vše. Záleží na poměrech a kvalitě ostatních surovin.
Vše řádně projedeme ponorným mixérem.
Na závěr přidáme čerstvý jemně nasekaný kopr, dále již nevaříme ani nemixujeme.
Pokud máme verzi bez masa, tak je potřeba ještě uvařit vajíčka. K omáčce jsou super, když je vaříte jen 4-5 minut.
K čemu se hodí:
- vařené brambory
- knedla (klidně může být hrnečková)
Rady a triky:
Pokud se vám nedaří dobře rozmíchat jíšku s vývarem, tak se tím netrapte a rovnou to projeďte ponorákem (nic tím nepokazíte)
Není vůbec od věci si den předem smíchat zakysanou smetanu se smetanou ke šlehání a nechát v chladnu odstát. Vznikne vám něco jako creme fraiche – nebo můžete použít rovnou originál, pokud se vám ho podaří koupit.
Nejnovější komentáře