pěkně křupavé … 

Kedlubnové zelí, pečená žebra z divočáka a třepané brambory


Co budeme potřebovat:
  • 3 velké (giga) kedlubny
  • 1 cibule
  • 50g másla
  • 100  ml bílého vína
  • 2 PL cukru
  • 1 ČL kmínu
  • sůl, pepř,
  • 1-2 PL octa
Postup:

Kedlubny očistíme, odkrojíme případně dřevnaté části.
Kedlubny nastrouháme na hrubo.
Ve velkém kastrolu orestujeme na 2/3 másla drobně nakrájenou cibuli s kmínem .
Přidáme kedlubny, restujeme asi minutu a přidáme cukr (může být i třtinový).  Snažíme se vše lehce zkaramelizovat, ale ono to v tomto množství až tak moc nejde.
Přilijeme bílé víno a necháme za občasného míchání odvařit (cca 5-7 minut).
Nakonec dochutíme solí a octem a vmícháme zbytek másla.
Kedlubnové zelí musí stále lehce křupat.

K čemu se hodí:
  • pečeně vepřová i divoká
  • Knedla bramborová
  • bramborové nočky
  • vařené brambory
Rady a triky:

Můžete použít větší množství mladých menších kedluben – je potřeba ubrat na době tepelné úpravy.
Pokud máte rádi více kašovitou konzistenci, tak můžete zelí zaprášit hladkou moukou, přidat trochu vody a přidat pát minut dušení pod pokličkou.  Pro mě je ale jednoznačnou volbou  fresh verze.
Poměry cukru a octa jsou dle vaší chuti.

Share This