pěkně křupavé …
Co budeme potřebovat:
- 3 velké (giga) kedlubny
- 1 cibule
- 50g másla
- 100 ml bílého vína
- 2 PL cukru
- 1 ČL kmínu
- sůl, pepř,
- 1-2 PL octa
Postup:
Kedlubny očistíme, odkrojíme případně dřevnaté části.
Kedlubny nastrouháme na hrubo.
Ve velkém kastrolu orestujeme na 2/3 másla drobně nakrájenou cibuli s kmínem .
Přidáme kedlubny, restujeme asi minutu a přidáme cukr (může být i třtinový). Snažíme se vše lehce zkaramelizovat, ale ono to v tomto množství až tak moc nejde.
Přilijeme bílé víno a necháme za občasného míchání odvařit (cca 5-7 minut).
Nakonec dochutíme solí a octem a vmícháme zbytek másla.
Kedlubnové zelí musí stále lehce křupat.
K čemu se hodí:
- pečeně vepřová i divoká
- Knedla bramborová
- bramborové nočky
- vařené brambory
Rady a triky:
Můžete použít větší množství mladých menších kedluben – je potřeba ubrat na době tepelné úpravy.
Pokud máte rádi více kašovitou konzistenci, tak můžete zelí zaprášit hladkou moukou, přidat trochu vody a přidat pát minut dušení pod pokličkou. Pro mě je ale jednoznačnou volbou fresh verze.
Poměry cukru a octa jsou dle vaší chuti.
Zdar. Nemelo by se to jmenovat dusena kedlubna? Zeli je prece zeli. Stejne jako kedlubna je kedlubna… :-)
říkej tomu jak chceš, ale toto je terminus technikus :)