Původně jsem to sem nechtěl vůbec dávat, ale podléhám tlaku.  Takže toto je moje nejčastější verze …

Co budeme potřebovat: 

  • 250g cizrny (nebo 400g plechovku zavařené cizrny)
  • 2 PL pasty Tahini
  • 1 citron
  • 2 stroužky česneku
  • olivový olej
  • sůl, pepř
  • 1ČL římského kmínu
Postup:

Cizrnu si den předem namočíme, druhý den uvaříme do měkka (mezi prsty ji snadno rozmázneme).  Zcedíme (kousek vývaru si necháme, kdyby jsme měli hummus moc hustý) a propláchneme.
Případně můžeme použít cizrnu zavařenou v plechovce (dělám to tak často, je to rychlé a výsledek téměř identický)
Uvařenou cizrnu osolíme, přidáme rozdrcený římský kmín a sezamovou pastu Tahini, citronovu šťávu, Olivový olej, česnek, opepříme a rozmixujeme do hladka v mixéru (lze použít i ponorný mixér).
Nejčastěji se podává s důlkem uprostřed naplněným olivovým olejem a ozdobený opraženými piniovými oříšky (pokud na ně nemáte alergii jako já :)humus a falafel

K čemu se hodí:
  • jako příloha k masu
  • jako pomazánka na pečivo
  • jako dip na čerstvou zeleninu

Prostě využití je neomezené a chutná to skvěle skoro s čímkoliv.

Rady a triky:

Hummus se velmi často zjemňuje přidáním 2-3 lžic dobrého bílého jogurtu.  Já to mám ještě raději s přidáním cca 100ml domácího hustého kefíru.
Při vaření cizrny můžete přidat prášek do pečiva, proces vaření tím značně zkrátíte.
Na zdobení se často používá zelená petrželka a sypké koření (římský kmín apod.)
Počítejte s tím, že tahini vám hummus pěkně utáhne, pokud bude konzistence moc hustá, tak přidejte odložený vývar z cizrny a znovu promíchejte.

Závěrem musím napsat, že opravdu nejsem na tuto kuchyni žádný odborník, toto je verze, která mi prostě chutná.

 

Share This