Původně jsem to sem nechtěl vůbec dávat, ale podléhám tlaku. Takže toto je moje nejčastější verze …
Co budeme potřebovat:
- 250g cizrny (nebo 400g plechovku zavařené cizrny)
- 2 PL pasty Tahini
- 1 citron
- 2 stroužky česneku
- olivový olej
- sůl, pepř
- 1ČL římského kmínu
Postup:
Cizrnu si den předem namočíme, druhý den uvaříme do měkka (mezi prsty ji snadno rozmázneme). Zcedíme (kousek vývaru si necháme, kdyby jsme měli hummus moc hustý) a propláchneme.
Případně můžeme použít cizrnu zavařenou v plechovce (dělám to tak často, je to rychlé a výsledek téměř identický)
Uvařenou cizrnu osolíme, přidáme rozdrcený římský kmín a sezamovou pastu Tahini, citronovu šťávu, Olivový olej, česnek, opepříme a rozmixujeme do hladka v mixéru (lze použít i ponorný mixér).
Nejčastěji se podává s důlkem uprostřed naplněným olivovým olejem a ozdobený opraženými piniovými oříšky (pokud na ně nemáte alergii jako já :)
K čemu se hodí:
- jako příloha k masu
- jako pomazánka na pečivo
- jako dip na čerstvou zeleninu
Prostě využití je neomezené a chutná to skvěle skoro s čímkoliv.
Rady a triky:
Hummus se velmi často zjemňuje přidáním 2-3 lžic dobrého bílého jogurtu. Já to mám ještě raději s přidáním cca 100ml domácího hustého kefíru.
Při vaření cizrny můžete přidat prášek do pečiva, proces vaření tím značně zkrátíte.
Na zdobení se často používá zelená petrželka a sypké koření (římský kmín apod.)
Počítejte s tím, že tahini vám hummus pěkně utáhne, pokud bude konzistence moc hustá, tak přidejte odložený vývar z cizrny a znovu promíchejte.
Závěrem musím napsat, že opravdu nejsem na tuto kuchyni žádný odborník, toto je verze, která mi prostě chutná.
Nejnovější komentáře