Chvilku jsem váhal jestli dát do názvu paprikáš či perkelt, ale vzhledem k použití smetany jsem se nakonec rozhodl takto. Ale název nic neřeší, důležité je, jak to hraje na talíři …
Co budeme potřebovat:
- 600g filet z kapra
- 300ml rybího vývaru
- 3 rajčata
- 3 zelené papriky
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 1-2 PL sladké papriky
- 1 chilli paprička
- 40 g másla
- 100 ml husté smetany
- sůl, pepř
Postup:
Pokud koupíme celého kapra, tak vykucháme, zbavíme šupin a seřízneme filátka.
Ze skeletu uděláme vývar (kořenovka, nové koření, celý pepř – prostě klasika) . U ryby je výhodou, že vývar je hotový za několik desítek minut.
Samozřejmě si můžeme koupit krásně nachystaný filet z kapra a vývar vyndat z mrazáku a je to skoro bez práce.
Máslo rozehřejeme v hluboké pánvi či hrnci, přidáme drobně nakrájenou cibuli. V okamžiku kdy začne zlátnout, tak přidáme rozmáčknutý a drobně nakrájený česnek.
Po další minutě přidáme na tenké nudličky nakrájenou zelenou papriku a chilli papričku. Restujeme cca 2 minuty a zaprášíme sladkou paprikou.
Necháme zarestovat (za stálého míchání) asi 30 vteřin a přidáme nakrájená rajčata.
Restujeme další 2 minuty a přilejeme horký rybí vývar.
Provaříme asi 10 minut (případně zredukujeme na požadované množství a konzistenci).
Na závěr vmícháme smetanu a dochutíme solí a pepřem.
Filet z kapra rozporcujeme na požadované velikosti, osolíme, opepříme a zprudka opečeme na grilu. Nejdříve kůží dolů cca 3 minuty (pěkně do křupava) a následně minutku z druhé strany.
K čemu se hodí:
- špecle a jiné domácí těstoviny
- halušky
- čerstvý chléb
Rady a triky:
Pokud máte raději husté omáčky, tak můžete zahustit za pomoci 1 PL haldké mouky rozmíchané v troše vody, ale je to zbytečné – dostatek zeleniny a husté smetany udělá svoje . Pokud se rozhodnete pro mouku, tak nezapomeňte alespoň 15 minut provařit.
Paprikáš si samozřejmě můžete udělat z jakéhokoliv masa (hovězí, vepřové, kuřecí, jehněčí) – pak nepotřebujete žádné vývary, maso budete dusit se zeleninou …
Pokud máte rádi extra pálivé jídlo, tak paprikáš si takový můžete snadno udělat – skvěle se na to hodí. Stačí přidat více chilli papriček či feferonek. Nezapomeňte, že pikantnost se během tepelné úpravy i dalším naležením násobí.
Samozřejmě i z ryby by šel udělat paprikáš za současného dušení ryby a zeleniny, ale pro mě je atraktivnější verze s grilovanou rybou.
Nejnovější komentáře