Chvilku jsem váhal jestli dát do názvu paprikáš či perkelt, ale vzhledem k použití smetany jsem se nakonec rozhodl takto.  Ale název nic neřeší, důležité je, jak to hraje na talíři …

Co budeme potřebovat:

Rybí paprikáš

  • 600g filet z kapra
  • 300ml rybího vývaru
  • 3 rajčata
  • 3 zelené papriky
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1-2 PL sladké papriky
  • 1 chilli paprička
  • 40 g másla
  • 100 ml husté smetany
  • sůl, pepř
Postup:

Pokud koupíme celého kapra, tak vykucháme, zbavíme šupin a seřízneme filátka.
Ze skeletu uděláme vývar (kořenovka, nové koření, celý pepř – prostě klasika) . U ryby je výhodou, že vývar je hotový za několik desítek minut.
Samozřejmě si můžeme koupit krásně nachystaný filet z kapra a vývar vyndat z mrazáku a je to skoro bez práce.
Máslo rozehřejeme v hluboké pánvi či hrnci, přidáme drobně nakrájenou cibuli. V okamžiku kdy začne zlátnout, tak přidáme rozmáčknutý a drobně nakrájený česnek.
Po další minutě přidáme na tenké nudličky nakrájenou zelenou papriku a chilli papričku.  Restujeme cca 2 minuty a zaprášíme sladkou paprikou.
Necháme zarestovat (za stálého míchání) asi 30 vteřin a přidáme nakrájená rajčata.
Restujeme další 2 minuty a přilejeme horký rybí vývar.
Provaříme asi 10 minut (případně zredukujeme na požadované množství a konzistenci).
Na závěr vmícháme smetanu a dochutíme solí a pepřem.
Filet z kapra rozporcujeme na požadované velikosti, osolíme, opepříme a zprudka opečeme na grilu.  Nejdříve kůží dolů cca 3 minuty (pěkně do křupava) a následně minutku z druhé strany.

K čemu se hodí:
  • špecle a jiné domácí těstoviny
  • halušky
  • čerstvý chléb
Rady a triky:

Pokud máte raději husté omáčky, tak můžete zahustit za pomoci 1 PL haldké mouky rozmíchané v troše vody, ale je to zbytečné – dostatek zeleniny a husté smetany udělá svoje .  Pokud se rozhodnete pro mouku, tak nezapomeňte alespoň  15 minut provařit.
Paprikáš si samozřejmě můžete udělat z jakéhokoliv masa (hovězí, vepřové, kuřecí, jehněčí) – pak nepotřebujete žádné vývary, maso budete dusit se zeleninou …
Pokud máte rádi extra pálivé jídlo, tak paprikáš si takový můžete snadno udělat – skvěle se na to hodí.  Stačí přidat více chilli papriček či feferonek.  Nezapomeňte, že pikantnost se během tepelné úpravy i dalším naležením násobí.
Samozřejmě i z ryby by šel udělat paprikáš za současného dušení ryby a zeleniny, ale pro mě je atraktivnější verze s grilovanou rybou.

Share This