první co mě napadne, když se řekne lívance, tak to je žahour …

Co budeme potřebovat: (na 4 porce)

Kváskové lívance na grilu s borůvkovým žahourem a zakysanou smetanou


  • 750 ml borůvek
  • 100 ml vody
  • 10 g másla
  • 150 ml smetany
  • 1/2 ČL skořice
  • 6 PL cukru
  • 2 ČL škrobu (solamyl, nevýrazný pudink apod.)
Postup:

Borůvky očistíme od lístků a případných stopek, lehce propláchneme a dáme do hrnce spolu s deckou vody, cukrem , skořicí a plátkem másla.
Vaříme za občasného zamíchání cca 15 minut – až budou borůvky úplně rozvařené.
Do jemného sítka si dáme 1-2 ČL škrobu a poprášíme.  Vmícháme a provaříme asi 3 minuty.
Nakonec přidáme smetanu, rozmícháme a necháme přejít varem.

 

K čemu se hodí:
  • lívance jsou jednoznačnou volbou
  • krupicové a tvarohové nočky
Rady a triky:

Pokud máte problém se zahušťováním Solamylem, tak lze velmi dobře použít strouhaný perník, ale pak je dobré ubrat množství skořice.   Je možné úplně bez zahuštění, ale zase by to chtělo asi více borůvek a více sladit.
Já žahour nemixuji, ale kdo má rád extra hladké omáčky, tak použít ponorák a klidně i pasírovat.
Tento recept je pro mě opět vzpomínkou na babičku …

Share This