Co budeme potřebovat:  

  • 1 menší dýně Hokaido
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • kousek zázvoru (velikost stroužku česneku)
  • 1/2 ČL kurkumy
  • 2 PL olivového oleje
  • 60g čerstvého sýru (lučina)
  • 1 litr zeleninového vývaru (dobré je to i s jemným kuřecím)
  • sůl, pepř
  • na doladění dýňový olej, opražená dýňová semínka, citronová šťáva
Postup:

Dýni opravdu dobře omyjeme (já používám „kuchyňský“ kartáček na ruce). Rozpůlíme jí a kuchyňskou lžíci vydlabeme jádra.
Dýni rozkrájíme na menší kousky viz fotka (na souměrnosti opravdu nezáleží).
Ve vhodném hrnci rozpálíme olivový olej a zpěníme na něm drobně nakrájenou cibuli.
Poté přidáme nastrouhaný česnek a zázvor.  Zarestujeme cca  30 vteřin.
Přidáme nákrájenou dýni, osolíme, opepříme, přidáme kurkumu,  promícháme a zalijeme horkým vývarem.
Vaříme do změknutí (asi tak 15 -25 minut podle velikosti dýně).
Dobře rozmixujeme ponorným mixérem, přidáme čerstvý sýr a vyšleháme do hladkého krému.
Dochutíme solí, pepřem a případně i citronovou šťávou.
Podáváme ozdobené dýňovým olejem, opraženými dýňovými semínky apod.

Dýňový krém

Dýňový krém

Rady a triky:

Tato verze dýňového krému je nasměrovaná maličko do Asie, ale o to je zajímavější.  Zázvor dodává polévce lehký říz, ale nepřežeňte to s ním – snadno přebije chuť čehokoliv.

Share This