Co budeme potřebovat:
- 1 menší dýně Hokaido
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- kousek zázvoru (velikost stroužku česneku)
- 1/2 ČL kurkumy
- 2 PL olivového oleje
- 60g čerstvého sýru (lučina)
- 1 litr zeleninového vývaru (dobré je to i s jemným kuřecím)
- sůl, pepř
- na doladění dýňový olej, opražená dýňová semínka, citronová šťáva
Postup:
Dýni opravdu dobře omyjeme (já používám „kuchyňský“ kartáček na ruce). Rozpůlíme jí a kuchyňskou lžíci vydlabeme jádra.
Dýni rozkrájíme na menší kousky viz fotka (na souměrnosti opravdu nezáleží).
Ve vhodném hrnci rozpálíme olivový olej a zpěníme na něm drobně nakrájenou cibuli.
Poté přidáme nastrouhaný česnek a zázvor. Zarestujeme cca 30 vteřin.
Přidáme nákrájenou dýni, osolíme, opepříme, přidáme kurkumu, promícháme a zalijeme horkým vývarem.
Vaříme do změknutí (asi tak 15 -25 minut podle velikosti dýně).
Dobře rozmixujeme ponorným mixérem, přidáme čerstvý sýr a vyšleháme do hladkého krému.
Dochutíme solí, pepřem a případně i citronovou šťávou.
Podáváme ozdobené dýňovým olejem, opraženými dýňovými semínky apod.
Rady a triky:
Tato verze dýňového krému je nasměrovaná maličko do Asie, ale o to je zajímavější. Zázvor dodává polévce lehký říz, ale nepřežeňte to s ním – snadno přebije chuť čehokoliv.
Nejnovější komentáře