Opravdu dobrého výsledku se dá dosáhnout i s použitím kvalitního rajčatového protlaku …
Co budeme potřebovat: (6 porcí)
Vývar:
- 1 kg hovězí přední (ideálně loupaná plec, krk apod.)
- 1 menší mrkev, kousek celeru, 1/2 petržele, 1 malá cibule
- sůl, 6 kuliček pepře, 3 kuličky nového koření
Omáčka:
- 1 litr hovězího vývaru
- 200g rajčatového protlaku (1,5kg dobře vyzrálých rajčat)
- 1 cibule, 1 malý stroužek česneku
- 1 menší mrkev, 1/2 petržele a kousek celeru
- snítka tymiánu
- 100g strouhaného perníku
- 1 PL cukru
- sůl, 5 kuliček pepře, 3 kuličky nového koření, 1 bobkový list, skořice celá (cca 6 cm)
- 40 g másla
Postup:
Maso očistíme a uvaříme spolu s kořenovou zeleninou a kořením.
Nikam nespěchejte, maso táhněte pomalým varem klidně 5-6 hodin.
Vývar zcedíme, maso necháme vystydnout a následně nakrájíme na tenké plátky.
Máslo rozpustíme a orestujeme na něm nakrájenou kořenovou zeleninu. Po 5 minutách přidáme k zelenině i drobně nakrájenou cibuli a všechno koření (pepř, nové, bobkový list, tymián, skořici nalámanou na cca 1 cm kousky).
Po dalších 3 minutách přidáme rozmáčknutý, drobně nakrájený česnek.
Po další minutě přidáme rajčatový protlak a za neustálého míchání zarestujeme minimálně 2-3 minuty.
Poté postupně naředíme vývarem – přidáme naběračku, rozmícháme, prohřejeme a přidáme další …
Provaříme 5 minut a přidáme nastrouhaný perník.
Za občasného míchání vaříme dalších 15 minut.
Přecedíme přes středně husté síto.
Nakonec dochutíme cukrem a případně solí. Můžeme zjemnit vmícháním plátku másla.
K čemu se hodí:
Rady a triky:
Pokud budete používat čerstvá rajčata, tak je nakrájejte cca na 1 cm kousky tak je přidáte k zelenině ve stejném okamžiku jako protlak, pouze počkáte o cca 5 min déle, než začnete přilévat vývat.
Pokud máte omáčku málou hustou (ten perník většinou na zahuštění v pohodě stačí), tak můžete přihustit rozvařením máslové jíšky.
Někdo má rád rajskou hodně sladkou a někdo naopak kyselejší, také je rozdíl při použití protlaku a rajčat, takže toho cukru tam někdy může padnou klidně i několikrát více.
Nejnovější komentáře