Co budeme potřebovat
- 1/2 hlávky bílého zelí
- 1 menší mrkev, kousek celeru
- 2 cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 smetanu ke šlehání (180g)
- sůl, pepř,cukr
- šťávu z půlky citronu
- 500g brambor
- 70g másla
- 1 ČL kmínu
- 2 PL hladké mouky
Postup:
Brambory si dáme vařit ve slupce.
Rozpustíme 2/3 másla, zpěníme na něm drobně nakrájenou kořenovku, 1 cibuli a kmín.
Přidáme drobně nakrájený rozmáčknutý česnek. Restujeme ještě asi minutku.
Přidáme nakrájené propláchnuté zelí (klidně na větší kousky). Zalijeme cca litrem vroucí vody, osolíme, opepříme a vaříme 10 minut.
V hrnku studené vody si rozmícháme mouku, přilejeme do hrnce a provaříme ještě minimálně 15 minut.
Nakonec přidáme smetanu a dochutíme cukrem, citronovou šťávou, solí a pepřem.
Na zbytku másla si orestujeme cibuli, přidáme oloupané brambory, osolíme a rozšťoucháme.
Polévku podáváme společně se šťouchačkama …
Rady a triky:
V okamžiku, kdy přidáváte zelí tak pokud máte, tak přidejte decánko bílého vína a nechte odvařit.
Pokud máte k dispozici nějaký čerstvý sýr (Lučina apod.) tak ho přidejte chvilku před smetanou a nechte rozpustit. V tomto případě je možné dát méně smetany. Chuť se sýrem je jehce nakyslá a při duchucení vynecháme, nebo omezíme citronovou šťávu.
No a pokud nechcete vyloženě bezmasou polévku tak se nebojte přidat pikantnější klobásku.
Maty-výborná polévka-já jí zahustila hraškou,neb mouku nepoužívám a je moooc dobrá