Co budeme potřebovat

Polévka z hlávkového zelí – varianta s pikantní klobáskou

  • 1/2 hlávky bílého zelí
  • 1 menší mrkev, kousek celeru
  • 2 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 smetanu ke šlehání (180g)
  • sůl, pepř,cukr
  • šťávu z půlky citronu
  • 500g brambor
  • 70g másla
  • 1 ČL kmínu
  • 2 PL hladké mouky

Postup:

Brambory si dáme vařit ve slupce.
Rozpustíme 2/3 másla, zpěníme na něm drobně nakrájenou kořenovku, 1 cibuli a kmín.
Přidáme drobně nakrájený rozmáčknutý česnek. Restujeme ještě asi minutku.
Přidáme nakrájené propláchnuté zelí (klidně na větší kousky). Zalijeme cca litrem vroucí vody, osolíme, opepříme  a vaříme 10 minut.
V hrnku studené vody si rozmícháme mouku, přilejeme do hrnce a provaříme ještě minimálně 15 minut.
Nakonec přidáme smetanu a dochutíme cukrem, citronovou šťávou, solí a pepřem.
Na zbytku másla si orestujeme cibuli, přidáme oloupané brambory, osolíme a rozšťoucháme.
Polévku podáváme společně se šťouchačkama …

Rady a triky:

V okamžiku, kdy přidáváte zelí tak pokud máte, tak přidejte decánko bílého vína a nechte odvařit.
Pokud máte k dispozici nějaký  čerstvý sýr (Lučina apod.) tak ho přidejte chvilku před smetanou a nechte rozpustit.  V tomto případě je možné dát méně smetany.  Chuť se sýrem je jehce nakyslá a při duchucení vynecháme, nebo omezíme citronovou šťávu.
No a pokud nechcete vyloženě bezmasou polévku tak se nebojte přidat pikantnější klobásku.

Share This