Toto soté je neuvěřitelně voňavá a lahodná záležitost …

Co budeme potřebovat: (4 porce)

Šafránové soté


  • 2 velká kuřecí prsa (cca 500 g)
  • 1/4 ČL mletého šafránu + pár nitek na ozdobu
  • 1 malá cibule nebo bílá část porku
  • 150 ml bílého vína
  • snítka tymiánu, 3 „jehličky“ rozmarýnu
  • sůl, pepř
  • 200 ml smetany
  • 1 PL hladké mouky
  • 30 g másla
Postup:

Ve vyšší pánvi rozpustíme máslo a orestujeme na něm 2 minutky drobně nakrájenou cibuli.
Přidáme očištěné na nudličky nakrájené , osolené a opepřené maso spolu s nasekanými bylinkami a mletým šafránem.
Restujeme cca 2 minuty a přidáme bílé víno.  Necháme odvařit na cca 1/3 objemu tekutiny.
Přidáme cca 300 ml vody ve které jsme rozmíchali lžíci hladké mouky.
Provaříme 15 minut , vmícháme smetanu a nitky šafránu.
Dochutit můžeme solí, pepřem, nasekanými čerstvými bylinkami a klidně i cukrem.
Výsledné soté by mělo mít  nažloutlou barvu, krásně vonět vínem a bylinkami. Může mít i lehce nasládlou chuť.

K čemu se hodí:
  • vařená rýže
Rady a triky:

Pokud máte rádi výraznější žlutou barvu tak můžete použít větší množství šafránu, který je ovšem ekonomicky náročný.  Klidně si můžete pomoci i 1/2 ČL mleté kurkumy.
Soté si můžete samozřejmě připravit i z jiných druhů masa (panenka, králičí hřbet, krůtí prsa, telecí), ale kvalitní kuře tomu sedí fakt dobře.

Share This