Toto soté je neuvěřitelně voňavá a lahodná záležitost …
Co budeme potřebovat: (4 porce)
- 2 velká kuřecí prsa (cca 500 g)
- 1/4 ČL mletého šafránu + pár nitek na ozdobu
- 1 malá cibule nebo bílá část porku
- 150 ml bílého vína
- snítka tymiánu, 3 „jehličky“ rozmarýnu
- sůl, pepř
- 200 ml smetany
- 1 PL hladké mouky
- 30 g másla
Postup:
Ve vyšší pánvi rozpustíme máslo a orestujeme na něm 2 minutky drobně nakrájenou cibuli.
Přidáme očištěné na nudličky nakrájené , osolené a opepřené maso spolu s nasekanými bylinkami a mletým šafránem.
Restujeme cca 2 minuty a přidáme bílé víno. Necháme odvařit na cca 1/3 objemu tekutiny.
Přidáme cca 300 ml vody ve které jsme rozmíchali lžíci hladké mouky.
Provaříme 15 minut , vmícháme smetanu a nitky šafránu.
Dochutit můžeme solí, pepřem, nasekanými čerstvými bylinkami a klidně i cukrem.
Výsledné soté by mělo mít nažloutlou barvu, krásně vonět vínem a bylinkami. Může mít i lehce nasládlou chuť.
K čemu se hodí:
- vařená rýže
Rady a triky:
Pokud máte rádi výraznější žlutou barvu tak můžete použít větší množství šafránu, který je ovšem ekonomicky náročný. Klidně si můžete pomoci i 1/2 ČL mleté kurkumy.
Soté si můžete samozřejmě připravit i z jiných druhů masa (panenka, králičí hřbet, krůtí prsa, telecí), ale kvalitní kuře tomu sedí fakt dobře.
Tak jsem zkusila a taky moc dobré,dnes jdu zas na hovězí na česneku.
no jo, hovězí na česneku je klasika, která nikdy nezklame :)
Pecka!