Není to žádné velké vaření, ale ….
Co budeme potřebovat:
- 400 g kvalitního čerstvého filetu z tuňáka
- 70 g šalotky nebo jarní cibulky (množství adekvátní za jednu střední cibuli)
- 4-5 PL olivového oleje
- sůl, pepř
- 1-2 kusy vyzrálého manga
- 1 limetka
- 1 čerstvá feferonka (chilli)
Postup:
Pokud máme ve filetu z tuňáka spoj masa s bílou blánou, tak zde rozdělíme a blánu odstraníme.
Tuňáka nakrájíme na okostičky (cca 0,5cm).
Šalotku nakrájíme velmi jemně a spaříme vřelou vodou. Poté zchladíme vodou studenou. Necháme odkapat.
Nakrájeného tuňáka ochutíme solí, pepřem, zalijeme olivovým olejem (větišnou dávám 1PL na 100g masa) a vmícháme nakrájenou šalotku.
Necháme proležet ideálně 20 minut.
Mezitím si oloupeme mango a nakrájíme na kostičky stejné velikosti jako je tuňák.
Feferonku nebo chilli papričku nakrájíme na tenké proužky a přidáme k mangu.
Zakápneme limetkovou šťávou a je hotovo.
Před podáváním ochutíme tatarák lehce limetkovou šťávou (není nutné, pokud podáváte s mangovým salátem).
Mangový salát můžeme servírovat odděleně, nebo klidně i vmíchat přímo do tataráku.
K čemu se hodí:
- Opečená bagetka
- opečený toast
Rady a triky:
Ozdobit můžeme bylinkovým olivovým olejem.
Při kupování tuňáka dbejte vždy na maximální čerstvost a ihned ho zpracujte. Je to drahá surovina, tak ať to opravdu stojí za to.
Dobrý den,
již jsem zkoušel „vařit“ tatarák, z kromě běžně známých surovin, i z nutrie. Ale z králíka/ků ještě ne. Nemohu k tomu nikde najít komentář/recept. Kde se na králíkovi panenka nalézá aj. Vím, že na jednom králíku bude malá. Ale třeba z pěti už by to na tatarák šlo? Co vy na to?
Díky předem za reakci.
MN
Pokud nemůžete nalézt panenku (bude podobně jako u jiných „jatečních“ zvířat pod páteří), tak se na ní nefixujte. Pokud to chcete zkusit z králíka, tak použijte hřbet, kvalita masa bude uričtě v pohodě …