Co budeme potřebovat:
Odpalované těsto (cca 40 věnečků):
- 250 ml vody
- 100 g másla
- 10 g cukru
- špetku soli, špetku prášku do pečiva
- 200g hladké mouky
- 6 vajec
Náplň šlehačkové kuličky:
- 375g (velký kelímek) smetany na šlehání
- 40g práškového cukru
- 1 stužovač (není potřeba při extra rychlé konzumaci po naplnění)
Náplň žloutkové věnečky:
- 250 ml mléka
- 2 žloutky
- 1 vanilkový pudink
- 1 vanilkový cukr
- 200 g másla
- 100 g cukr krupice
- 2PL rumu
Postup:
Odpalované těsto – Do vhodného kastrolu dáme vodu s máslem a uvedeme k varu.
Přidáme cukr, špetku soli a vmícháme všechnu hladkou mouku.
Za neustálého míchání vaříme tak dlouho, až se těsto krásně odlupuje od stěn (odpaluje) a na dně zůstává jemný povlak (1-5 minut podle teploty, hrnce apod.)
Necháme vychladnout.
Do studeného těsta vmícháme postupně všechna vajíčka a na závěr přidáme špetku kypřícího prášku.
Těsto dáme do cukrářského pytlíku s vhodnou koncovkou (široká, hladká) a stříkáme na plech vystlaný pečícím papírem.
Věnečky nastříkáme do kroužku, kuličky jen lehce navrstvený „bod“.
Pečeme ve vyhřáté troubě 8-9 minut na 210 celsiusů, poté teplotu snížíme a dopečeme dalších 10 minut na 165 celsiusů. Během pečení rozhodně neotvírejte troubu, těsto spadne a už se nezvedne :)
Po upečení naše útvary z odpalovaného těsta propícháme špejlí.
Náplň šlehačkové kuličky – tak ušlehat šlehačku s cukrem a stužovačem asi každý umí :)
Náplň žloutkové věnečky – V mléku rozšleháme žloutky, přidáme pudink, vanilkový cukr, dobře rozmícháme a uvedeme do varu. Vaříme asi 1 minutu. Vypneme, přidáme rum, zamícháme a necháme vychladnout.
Máslo povolené na pokojovou teplotu utřeme s cukrem a zašleháme do vychladlého pudinku se žloutky.
Šlehačkové kuličky se plní malou dírkou vytvořenou špičatým nožem a cukrářským pytlíkem s co nejužší koncovkou.
Žloutkové věnečky se rozříznou a krém se opět nastříká cukrářským pytlíkem.
Nejnovější komentáře