Co budeme potřebovat:

Odpalované těsto (cca 40 věnečků):

Věneček z odpalovaného těsta se žloutkovým krémem a šlehačkou, šlehačková kulička (profiterolka)

  • 250 ml vody
  • 100 g másla
  • 10 g cukru
  • špetku soli, špetku prášku do pečiva
  • 200g hladké mouky
  • 6 vajec

Náplň šlehačkové kuličky:

  • 375g (velký kelímek) smetany na šlehání
  • 40g práškového cukru
  • 1 stužovač (není potřeba při extra rychlé konzumaci po naplnění)

Náplň žloutkové věnečky:

  • 250 ml mléka
  • 2 žloutky
  • 1 vanilkový pudink
  • 1 vanilkový cukr
  • 200 g másla
  • 100 g cukr krupice
  • 2PL rumu
Postup:

Odpalované těsto – Do vhodného kastrolu dáme vodu s máslem a uvedeme k varu.
Přidáme cukr, špetku soli a vmícháme všechnu hladkou mouku.
Za neustálého míchání vaříme tak dlouho, až se těsto krásně odlupuje od stěn (odpaluje) a na dně zůstává jemný povlak (1-5 minut podle teploty, hrnce apod.)
Necháme vychladnout.
Do studeného těsta vmícháme postupně všechna vajíčka a na závěr přidáme špetku kypřícího prášku.
Těsto dáme do cukrářského pytlíku s vhodnou koncovkou (široká, hladká) a stříkáme na plech vystlaný pečícím papírem.
Věnečky nastříkáme do kroužku, kuličky jen lehce navrstvený „bod“.
Pečeme ve vyhřáté troubě 8-9 minut na 210 celsiusů, poté teplotu snížíme a dopečeme dalších 10 minut na 165 celsiusů.  Během pečení rozhodně neotvírejte troubu, těsto spadne a už se nezvedne :)
Po upečení naše útvary z odpalovaného těsta propícháme špejlí.

Náplň šlehačkové kuličky – tak ušlehat šlehačku s cukrem a stužovačem asi každý umí :)

Náplň žloutkové věnečky –  V mléku rozšleháme žloutky, přidáme pudink, vanilkový cukr,  dobře rozmícháme a uvedeme do varu.  Vaříme asi 1 minutu. Vypneme, přidáme rum, zamícháme a necháme vychladnout.
Máslo povolené na pokojovou teplotu utřeme s cukrem a zašleháme do vychladlého pudinku se žloutky.

Šlehačkové kuličky se plní malou dírkou vytvořenou špičatým nožem a cukrářským pytlíkem s co nejužší koncovkou.
Žloutkové věnečky se rozříznou a krém se opět nastříká cukrářským pytlíkem.

 

 

 

Share This