Toto je super záležitost pro milovníky utopenců, zavináčů apod…
Co budeme potřebovat:
- 3kg ryb (jakékkoliv sladkovodní – velmi dobrá příležitost na zpracování tučného tolstolobika)
- 2 vejce
- 2 staré rohlíky
- strouhanka
- 4-6 stroužků česneku
- 2 cibule
- sůl, pepř, majoránka (případně jiné oblíbené koření)
Na lák:
- 3,5 l vody
- 1l octa
- 22 kuliček pepře, 10 kuliček nového koření, 3 hřebíčky, 5 bobkových listů, 1 feferonka
- 5 ČL cukru, 10 ČL soli, 3 ČL hořčičného semínka
- Jako vložka do sklenic další 4 cibule a 3-4 zelené papriky (případně jiná zelenina)
Postup:
Ideálně den předem uvařit lák. Smíchat vodu s octem, přidat všechno koření.
Provařit cca 10 minut, nechat stát do druhého dne. Před nalévaním do sklenic zcedit přes síto.
Ryby dobře očistíme, seřízneme filety.
Filety semeleme na mlýnku na maso. Rovnou k masu přimeleme i staré rohlíky.
Do patřičně velké mísy dáme namleté suroviny, přidáme vejce, utřený česnek, drobně nakrájenou cibuli a koření.
Dobře promícháme a případně konzistenci doladíme strouhankou. Karbanátky nám musí pěkně držet pohromadě.
Za pomoci lžíce tvarujeme „nočky“ které následně ještě obalujeme ve strouhance.
Vše osmažíme dozlatova v dostatečném množství perfektně rozpáleného oleje.
Klidně můžeme rovnou konzumovat, ale ještě sem tam můžeme narazit na kostičku (záleží na kvalitě filetování a mletí).
Karbanátky necháme vystydnout a následně je naládujeme do zavařovacích sklenic.
Vždy vrstva karbanátků a vrstva cibule (já k cibuli přidal ještě nakrájenou zelenou papriku).
Do každé naplněné sklenice přidáme 3 kuličky celého pepře a zalijeme lákem. Uzavřeme a sterilizujeme 20 minut na 90 celsiusů.
Karbanátky jsou výborné již po týdnu, ale vydrží klidně půl roku. Ideální po mejdanu apod ….
Rady a triky:
Pokud máte rádi hodně pikantní, klidně si do každé sklenice dejte feferonku. Můžete také přidat mrkev apod.
Ze 3 kg masa budete mít cca 100 -150 karbanátků a vyjde to na 7 -10 sklenic.
Pokud nemáte zavařovací hrnec a teploměr tak nezoufejte. Do většího hrnce dejte cca 5 cm vody, do ní na dno nějaký starý ručník. Na to umístěte sklenice, zaklopte pokličkou a pomalu nechte probublávat 20 minut. Sterilizovat lze také v troubě.
Nejnovější komentáře