Hovězí na česneku
Jedno z mých nejoblíbenějších jídel ... Co budeme potřebovat: 1kg hovězího masa (ideálně kližka, karabáček nebo líčka) 1 velká cibule 5-7 stroužků česneku pokud je tak nějaká zelenina (já naposledy použil 1 mrkev, 1 petžel a 2 stonky řapíkatého celeru) 1PL povidel...
Chléb pšenično-žitný kváskový
Tento nám poslední měsíc či dva vyhovuje nejvíce ... Co budeme potřebovat: 350g žitného kvásku (1PL kvásku + 170g žitné mouky +180g vody) 170g pšeničné mouky hladké (chlebové, ale můžete i obyč) 100g špaldy 120g žitné mouky 250ml vody (nebo pivo či kefír)...
Vepřové Rillettes
Rillettes de Connerré je naprostá klasika, která vám ve finále může připomínat staré dobré časy vepřového ve vlastní šťávě ... Co budeme potřebovat: 2kg vepřového masa (plec, krkovice, kýta - klidně kombinace všeho, nebo jen plecko jak to dělávám já nejčastěji) 1,3...
Kachní Rillettes
toto mám opravdu rád ... Co budeme potřebovat: 1 kachna dvě větvičky tymiánu a pár snítek rozmarýnu 1 stroužek česneku 400 -700ml bílého vína sůl, pepř dostatek času - u kachní verze cca 5 hodin ⇒ Hledáte catering na svatbu nebo jinou akci? Podívejte se na naše...
Salát z karamelizovaného fenyklu a „roastbeef“ z vyzrálého krku
Co budeme potřebovat: 2 menší fenykly 2 pomeranče malou hlávku římského salátu (klidně mix salátů - polníček, rukola, leďák) 1PL třtinového cukru 1PL kvalitního balzamica 10-15 cherry rajčat sůl 2PL olivového oleje maso na roastbeef (v tomto případě 600g...
Polévka z červené řepy
Nebojte se toho, stojí to za vyzkoušení ... Co budeme potřebovat: 500-600 g červené řepy 1/2 malého fenyklu (případně fenyklová zrníčka) 1 cibule 2 stroužky česneku 1 PL třtinového cukru 1 ČL tymiánu trochu čerstvého kozího sýru nebo 100 ml smetany na ozdobení...
Chorizo risotto
Zapomeňte na jemnou italskou klasiku ... Co budeme potřebovat: 200g rýže na rissoto (Carnaroli, Arborio apod..) 150g chorizo klobásy 3 stonky řapíkatého celeru 1 cibule 200ml bílého vína 600 -750 ml drůbežího vývaru 50g parmazánu 60g másla kůra z poloviny citronu...
Teplý salát z kuskusu a grilované zeleniny
Co budeme potřebovat: 150g kuskusu 2-3PL olivového oleje 2 cibule 2 stroužky česneku 400ml vývaru (zeleninový, kuřecí) 15 cherry rajčátek 1 papriku 1 cuketu sůl, pepř Postup: Do hlubší pánve či vhodného kastrůlku dáme trochu olivového oleje a orestujeme na něm jednu...
Grilovaná pražma s gratinovaným špenátem
Co budeme potřebovat: 4 pražmy sůl, pepř kůru z poloviny citronu petrželovou nať a čerstvé oregáno citronové máslo 500g listového špenátu 1 stroužek česneku 1 cibuli 2 vejce 150ml smetany 50g másla Postup: Rybu očistíme od šupin, vyčistíme dutinu břišní, pořádně...
Osso Buco
Co budeme potřebovat: 4 plátky telecí nožky ( i s kostí ideálně 3-4cm silné) 50g másla 1PL hladké mouky 1 velká cibule 2 stonky řapíkatého celeru 1-2 mrkve 200ml bílého vína 200ml hovězího vývaru 1plechovka loupaných rajčat snítka čerstvého tymiánu a rozmarýnu 1...
Marinovaná panenka alá Emanuele
Toto jídlo jsem dělal poprvé asi před 2 lety na základě receptu Emanuela Ridiho. Upraveno několik ingrediencí a postupů, tak jak mi to lépe vyhovuje. Co budeme potřebovat: vepřová panenka (lepší je vybrat menší kus okolo 400 - 600g) 750 g třtinového cukru 600g hrubé...
šneci z listového těsta na sladko
Také vám zůstávám spousta bílků jako mě? Tak tady je malá rada co s nimi, není to žádné objevení Ameriky, jen takové připomenutí :) Co budeme potřebovat: 1 listové těsto 6-8 bílků 100g hořké čokolády (nebo 100g drzených vlašských ořechů) 1PL cukru špetku soli...
Grilovaný losos s raviolami plněnými ricottou
Vlastně zde není moc o čem psát :) Co budeme potřebovat: filet z lososa (na porci počítejte cca 150g) 300g polohrubé mouky 3 vajíčka 50g parmazánu 250g ricotty cca 50ml dobrého kefíru případně smetany 1 malý stroužek česneku cca 20 lístků bazalky a asi poloviční dávku...
Pečený králík
Moje nejoblíbenější úprava ušáka Co budeme potřebovat: králik 300 -500g uzeného bůčku 1 velká cibule 1-2 stroužky česneku 200ml bílého vína 200ml smetany sůl, pepř, tymián, majoránka 3PL oleje Postup: Králíka očistíme a naporcujeme na 6 dílů. Ve vyšším pekáčku...
Hovězí guláš
opravdová klasika ... Co budeme potřebovat: 800g hovězího masa - kližka, karabáček apod. ( nevymýšlejte nic jiného, ten voňavý tuk a kolagen do guláše prostě patří :) 3 velké cibule 200ml červeného vína 3PL kvalitní sladké papriky 1/2ČL majoránky 1 stroužek česneku...
Pečené švestky na másle, tvarohové nočky a vanilková omáčka
Co budeme potřebovat: 12 švestek 80g másla 250g tvarohu (ideálně tučný v alobalu) 4PL dětské krupičky špetku soli 1 vejce vanilkovou omáčku Postup: Nejdříve si v míse smícháme tvaroh (bez tekutiny), vejce, krupičku a špetku soli. Vymícháme hladké těsto (nebude...
Jehněčí kolínko
Ač si toto jídlo dělám minimálně 4x za rok, tak se ho stále nemohu dojíst :) Co budeme potřebovat: 4 jehněčí kolínka 1 mrkev 1 petržel kousek celeru 300 ml červeného vína snítku rozmarýnu a tymiánu 1 malou cibuli 1 stroužek česneku 1-2 PL povidel sůl a pepř olej 40 g...
Špikovaná pečená štika
Štika má opravdu suché maso, proto se nebojte kombinace se špekem, případně s dobrou smetanovou omáčkou. Co budeme potřebovat: štika 800 -1200g 1 větší cibule petrželová nať 100g dobré oravské slaniny, nebo domácího prorostlého špeku 6 - 10 velkých žampionů sůl, pepř,...

















