Nebojte se toho, stojí to za vyzkoušení …
Co budeme potřebovat:
- 500-600 g červené řepy
- 1/2 malého fenyklu (případně fenyklová zrníčka)
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 PL třtinového cukru
- 1 ČL tymiánu
- trochu čerstvého kozího sýru nebo 100 ml smetany
- na ozdobení lístky bazalky nebo fenyklovou trávu
- 1 PL oleje
- pár kapek citrónové šťávy
Postup:
Na rozehřátém oleji restujeme asi dvě minuty nakrájenou cibuli.
Přidáme na centimetrové kostičky nakrájenou řepu, fenykl, utřený česnek a tymián. Restujeme dvě minuty a zasypeme cukrem a necháme další tři až čtyři minutky zkaramelizovat.
Osolíme, opepříme a zalijeme cca litrem vřelé vody. Vaříme asi 20 minut dokud není řepa měkká.
Rozmixujeme ponorným mixérem, pokud nebudeme podávat s kozím sýrem tak můžeme zjemnit smetanou. Dochutit můžeme pár kapkami citrónové šťávy.
Servírujeme ozdobenou lístky bazalky nebo fenyklovou trávou. Od věci není ani slaninový chips.
Výsledkem je nasládlá a lehce pikantní polévka.
Rady a triky:
Fenykl se má s řepou rád, proto když neseženete čerstvý, použijte alespoň fenyklová semínka.
Červená řepa a kozí sýr je ověřená kombinace, která skvěle funguje, ale ani se smetanou či zakysanou smetanou to není vůbec špatné.
Maty, co je fenyklová tráva? :) Je to to listí, co roste z bulvy, nebo je to úplně něco jiného?
Ájo ano je tím myšlen takový ten kopr na fenyklu :)))
Tak jsem dnes vyzkoušela a polévka je výborná. Udělala jsem ji ve verzi s citronem a kysanou smetanou … chutnala i kocourovi, dal si cca 5 polévkových lžic … :-)
Super. Mám radost, že moje oblíbená polévka chutná i jinde …