Nebojte se toho, stojí to za vyzkoušení …

Co budeme potřebovat:  

Polévka z červené řepy se smetanou a fenyklovou trávou



  • 500-600 g červené řepy
  • 1/2 malého fenyklu (případně fenyklová zrníčka)
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 PL třtinového cukru
  • 1 ČL tymiánu
  • trochu čerstvého kozího sýru nebo 100 ml smetany
  • na ozdobení lístky bazalky nebo fenyklovou trávu
  • 1 PL oleje
  • pár kapek citrónové šťávy
Postup:

Na rozehřátém oleji restujeme asi dvě minuty nakrájenou cibuli.
Přidáme na centimetrové kostičky nakrájenou řepu, fenykl, utřený česnek a tymián. Restujeme dvě minuty a zasypeme cukrem a necháme další tři až čtyři minutky zkaramelizovat.
Osolíme, opepříme a zalijeme cca litrem vřelé vody. Vaříme asi 20 minut dokud není řepa měkká.
Rozmixujeme ponorným mixérem, pokud nebudeme podávat s kozím sýrem tak můžeme zjemnit smetanou. Dochutit můžeme pár kapkami citrónové šťávy.
Servírujeme ozdobenou lístky bazalky nebo fenyklovou trávou. Od věci není ani slaninový chips.
Výsledkem je nasládlá a lehce pikantní polévka.

Suroviny na polévku z červené řepy

Rady a triky:

Fenykl se má s řepou rád, proto když neseženete čerstvý, použijte alespoň fenyklová semínka.
Červená řepa a kozí sýr je ověřená kombinace, která skvěle funguje, ale ani se smetanou či zakysanou smetanou to není vůbec špatné.

 

Share This