Vlastně zde není moc o čem psát :)
Co budeme potřebovat:
- filet z lososa (na porci počítejte cca 150g)
- 300g polohrubé mouky
- 3 vajíčka
- 50g parmazánu
- 250g ricotty
- cca 50ml dobrého kefíru případně smetany
- 1 malý stroužek česneku
- cca 20 lístků bazalky a asi poloviční dávku petrželové natě
- sůl, pepř
- 1PL olivového oleje
- 40g másla
- šťávu z cca 1/4 limetky či citronu
- 1ČL javorového sirupu či medu
Postup:
Mouku, vajíčka a jemně nastrouhaný parmazán smícháme v míse v drobivé těsto. Vysypeme na vál a cca 5-10 minut důkladně propracujeme – až nám vznikne pěkný hladký bochánek. Těsto zabalíme do potravinářské folie a dáme minimálně na hodinu odpočinout do chladu.
Ricottu smícháme s kefírem, drobně nasekaným česnekem, trochou soli, nasekanou petrželkou a polovinou bazalky.
Těsto vyválíme na na plát silný cca 1mm a vhodným vykrajovátkem vyřežeme kolečka.
Na střed ravioly dáme náplň (pokud máte kolečka o průměru cca 6 cm, tak to bude menší čajová lžička) těsto překlopíme okraji k sobě a za pomoci vidličky pěkně uzavřeme. Toto je postup vhodný pokud máte pomocníka :) Pokud pomocníka nemáte, tak si těsto rozdělte na dva stejné díly a vyválejte si dva velké pláty. Na jeden plát naklaďte v pravidelných odstupech hromádky náplně. Zakryjte druhým plátem, lehce přitlačte a v meziprostorech prořezejte rádýlkem. Následně okraje stlačte vidličkou. Tímto způsobem vznikou nejjednodušeji čtvercové raviolky. Pozor při tomto způsobu je potřeba mít náplň hustější. Samozřejmě existují i další způsoby, ale o tom až jindy.
Ravioly vaříme v dostatečném množství osolené vody cca 3 – 5 minut podle velikosti a tloušťky těsta.
Zálivku – omáčku na ravioly si připravíme tak, že v malém kastrůlku rozpustíme máslo, přidáme nasekaný zbytek bazalky, trochu soli javorový sirup či med a limetkovou šťávu.
Filet z lososa očistíme od šupin, opláchneme a řádně osušíme papírovou utěrkou. Nakrájíme si jednotlivé porce. Kůži lehce potřeme olivovým olejem osolíme a opepříme.
Na perfektně rozpálený gril položíme rybu kůží dolů. V tento okamžik lehce osolíme a opepříme i z druhé strany. Rybu opékáme kůží dolů 2-3 minuty podle toho jak je vysoká. Otočíme a dopečeme z druhé strany jednu minutu.
Rady a triky:
Ricottu velmi rychle promícháme za použití mixéru :)
Těsto můžete klidně použít základní nudlové, nebo jinde najdete, že ravioly neuděláte jinak než z hrubé semolinové mouky, vajec, oleje atd.. Nebojte se vyzkoušet více variant a uvidíte co vám sedne. Já osobně mám rád variantu s parmazánem.
Losos je sám o sobě hodně tučný a ideální je podávat ho jen se směsí ochucených listových salátů, ale občas si můžeme dopřát i ten luxus, že si k němu dáme těstoviny, nebo dokonce plněné těstoviny :)
Pokud nemáte na rybě rádi kůži, tak jí klidně sundejte, ale je potřeba lehce zkrátit dobu pečení. Nicméně já preferuji úpravu i s kůží, pod ní je totiž většina toho co je na rybě zdravé a dobré, pokud rybu opékáte bez kůže, tak to snadno uteče.
Díky za recept – právě jsme si náramně pochutnali na raviolách ;-) A nemyslím, že to bylo naposled….
super, jsem rád, že chutnalo :)