Vlastně zde není moc o čem psát :)

Co budeme potřebovat:

grilovaný losos a ravioly plněné ricottou, máslová zálivka s opečenou bazalkou, limetkovou šťávou a javorovým sirupem


  • filet z lososa (na porci počítejte cca 150g)
  • 300g polohrubé mouky
  • 3 vajíčka
  • 50g parmazánu
  • 250g ricotty
  • cca 50ml dobrého kefíru případně smetany
  • 1 malý stroužek česneku
  • cca 20 lístků bazalky a asi poloviční dávku petrželové natě
  • sůl, pepř
  • 1PL olivového oleje
  • 40g másla
  • šťávu z cca 1/4 limetky či citronu
  • 1ČL javorového sirupu či medu
Postup:

Mouku, vajíčka a jemně nastrouhaný parmazán smícháme v míse v drobivé těsto.  Vysypeme na vál a cca 5-10 minut důkladně propracujeme – až nám vznikne pěkný hladký bochánek.  Těsto zabalíme do potravinářské folie a dáme minimálně na hodinu odpočinout do chladu.
Ricottu smícháme s kefírem, drobně nasekaným česnekem, trochou soli, nasekanou petrželkou a polovinou bazalky.
Těsto vyválíme na na plát silný cca 1mm a vhodným vykrajovátkem vyřežeme kolečka.
Na střed ravioly dáme náplň (pokud máte kolečka o průměru cca 6 cm, tak to bude menší čajová lžička) těsto překlopíme  okraji k sobě a za pomoci vidličky pěkně uzavřeme. Toto je postup vhodný pokud máte pomocníka :) Pokud pomocníka nemáte, tak si těsto rozdělte na dva stejné díly a vyválejte si dva velké pláty.  Na jeden plát naklaďte v pravidelných odstupech hromádky náplně.  Zakryjte druhým plátem, lehce přitlačte a v meziprostorech prořezejte rádýlkem.  Následně okraje  stlačte vidličkou.  Tímto způsobem vznikou nejjednodušeji  čtvercové raviolky.  Pozor při tomto způsobu je potřeba mít náplň hustější.   Samozřejmě existují i další způsoby, ale o tom až jindy.
Ravioly vaříme v dostatečném množství osolené vody cca 3 – 5 minut podle velikosti a tloušťky těsta.

Zálivku – omáčku na ravioly si připravíme tak, že  v malém kastrůlku rozpustíme máslo, přidáme nasekaný zbytek bazalky, trochu soli javorový sirup či med a limetkovou šťávu.

Filet z lososa očistíme od šupin, opláchneme a řádně osušíme papírovou utěrkou.  Nakrájíme si jednotlivé porce.  Kůži lehce potřeme olivovým olejem osolíme a opepříme.
Na perfektně rozpálený gril položíme rybu kůží dolů.  V tento okamžik lehce osolíme a opepříme i z druhé strany.  Rybu opékáme kůží dolů 2-3 minuty podle toho jak je vysoká.  Otočíme a dopečeme z druhé strany jednu minutu.

Rady a triky:

Ricottu velmi rychle promícháme za použití mixéru :)
Těsto můžete klidně použít základní nudlové, nebo jinde najdete, že ravioly neuděláte jinak než z hrubé semolinové mouky, vajec, oleje atd..    Nebojte se vyzkoušet více variant a uvidíte co vám sedne.  Já osobně mám rád variantu s parmazánem.
Losos je sám o sobě hodně tučný a ideální je podávat ho jen se směsí ochucených listových salátů, ale občas si můžeme dopřát i ten luxus, že si k němu dáme těstoviny, nebo dokonce plněné těstoviny :)
Pokud nemáte na rybě rádi kůži, tak jí klidně sundejte, ale je potřeba lehce zkrátit dobu pečení.  Nicméně já preferuji úpravu i s kůží, pod ní je totiž většina toho co je na rybě zdravé a dobré, pokud rybu opékáte bez kůže, tak to snadno uteče.

 

Share This