toto mám opravdu rád …
Co budeme potřebovat:
- 1 kachna
- dvě větvičky tymiánu a pár snítek rozmarýnu
- 1 stroužek česneku
- 400 -700ml bílého vína
- sůl, pepř
- dostatek času – u kachní verze cca 5 hodin
⇒ Hledáte catering na svatbu nebo jinou akci? Podívejte se na naše služby.
⇒ Chcete se s námi potkat a ochutnat naše jídlo? Sledujte naše akce.
Postup:
Kachnu perfektně očistíme, včetně dutiny břišní (vyjmeme i tukové váčky z biskupa), naporujeme na cca 8 dílů.
Jednotlivé díly osolíme, opepříme a vložíme je do hrnce se silným dnem kůží a tučnou částí dolů. Většinou nám to vyjde na dvě vrstvy, takže na první vrstvu dáme tymián, rozmarýn a velmi jemně nakrájený česnek. Zakryjeme druhou vrstvou masa.
Hrnec přistavíme na rozehřátou plotýnku a cca 4-5 minut ohříváme na sucho – kachna pustí trochu tuku.
Následně zalijeme vínem (množství dle chuti, stačí 400ml, ale já vá většinou dám skoro celou lahvinku – jen malou skleničku z ní ochutnám, abych věděl co tam dávám).
Necháme cca 10 minut vařit odklopené, víno se lehce odpaří. Následně zakryjeme pokličkou a na velmi mírném plameni táhneme cca 4 hodiny.
Poté opatrně vybereme všechno maso a kosti děrovanou naběračkou. Maso obereme od kostí a lehce natrháme (nemusíte moc drobně) a vrátíme do kachního sádla ovoněného vínem.
Dále táhneme na mírném plameni odklopené další hodinku – odejde všechna přebytečná tekutina a zůstane jen voňavé sádlo zahuštěné perfektně připraveným masem.
Naplníme do vhodných nádob (zavařovací sklenice, nádoby na paštiku apod..) a maso maličko stlačíme lžící dolů, aby na povrch vystoupilo sádlo. Tímto se to krásně zakonzervuje.
K čemu se hodí:
- čerstvé bagety
- kváskový chléb
- topinky a toasty
Rady a triky:
Můžete klidně z masa sundat kůži s tukem, nakrájet jí na drobné díly a předem maličko rozškařit (ale já jsem líný a už to nedělám.
Můžete si přihodit klidně i jiné oblíbené koření, či dokonce pomerančovou kůru (kachna a pomeranče je dobrá kombinace) je to na vaší fantazii, ale já mám rád tento základ co jsem popsal.
Z tohoto množství (kachna cca 2 -2,5 kg ) budete mít ve výsledku jen asi litr luxusního kachního rillettes.
V lednici vydrží klidně měsíc, ale nevěřte tomu, mizí to vždy strašně rychle.
Toto je i super využití pokud děláte často kachní prsa minutkově a na zbytek vám „zůstává“
Maty, co si mám představit pod pár snítkami zázvoru? :-)
a safra, asi únava materiálu :)) kurňa to je snad jasné, že je to rozmarýn :))
Tak já si to myslela, ale … :-):-) :-)
Maty a ještě jeden dotaz. Co uděláš s kůží? Obereš pouze maso, a kůži s kostma vyhodíš, nebo to maso obereš a natrháš i s kůží?
Vyhazuji jen kosti, kůži natrhám zpátky spolu s masem, děkuji za věcnou připomínku :) Ale někomu samozřejmě kůže vadí, není to žádné dogma, my jí máme rádi, takže šup s ní zpátky :)
Kůži jsem nasekala na drobno a na troše ghí+ sádla jsem ještě ,,škvařila“. Pak přidala zpět k masíčku. Je to super.
Tak jsem vyzkoušela a je to dobré … :-)
Jen vařená kůže se mi moc nelíbila, tak jsem ji obrala a rozmixovala a potom vrátila zpět ke zbytku masa se sádlem a vínem …
Já kačenu normálně moc nemůžu, nedělá mi dobře, ale zjistila jsem, že tato forma za studena mi nic nedělá :-)
Tak to je super, že si se s tím srovnala :) Ono hodně lidí, co normálně na kachnou ohrnují nos, tak toto jí s mlaskáním :)
Zdar. Tak jdu do mrazaku, mam tam odlozenou jednu kacenu. A zitra to zkusim. Uvidim rozdil proti veprovymu. Rillettes z prasete znam, a Ty jsi me inspiroval k novemu rozmeru…
tak jak to dopadlo? :)
Zdar. Nejak jsem se predtim blbe podepsal.
Je to hotovo, kacena je nacpana ve ctyrech sklenickach v lednici. Chutnal jsem zatim jen zbytecek ze dna hrnce a to me pripominalo konzistenci tlacenku (mozna jsem to mel delat o chvilku dele, nevim). Chutove je to dobry. Akorat me to neslo mazat na chleba. Ale bylo to hodne studeny a ja nedockavej.
Pro me asi na chut lepsi nez ten veprovej. Akorat jsem tam pridal jeste trochu kminu, ten se mi ke kacene hodi.
Leos
Jasně, studené to drží pohromadě, jak vidíš na fotce, ale kachní sádlo rychle povoluje (obzvláště na teplém toastu). Pokud je to na Tebe moc husté, tak je možné přidat třeba husí sádlo (dá se koupit v Makru), jednou jsem to zkoušel, ale vrátil jsem se k této dietnější formě :)