Moje nejoblíbenější úprava ušáka
Co budeme potřebovat:
- králik
- 300 -500g uzeného bůčku
- 1 velká cibule
- 1-2 stroužky česneku
- 200ml bílého vína
- 200ml smetany
- sůl, pepř, tymián, majoránka
- 3PL oleje
Postup:
Králíka očistíme a naporcujeme na 6 dílů.
Ve vyšším pekáčku rozpájíme olej a zprudka na něm opečeme jednotlivé díly osolené a opepřeného králíka. Maso vyndáme a na stejném oleji orestujeme nakrájenou cibulku. Po 3 minutách přihodíme drobně nakrájený česnek.
Po další minutě přidáme zpět do pekáčku opečené maso. Každý kus králíka proložíme 1cm plátkem
uzeného bůčku.
Přidáme také 2-3 větvičky tymiánu a zalijeme bílým vínem. Necháme cca 2 minutky odvařit, pekáč zakryjem pokličkou a dáme do vyhřáté trouby na 165 celsiusů na 3 hodiny. Posledních 30 minut pečeme již odklopené. Samozřejmě během pečení hlídáme stav tekutiny v pekáčku a občas můžeme podlít vodou.
Poté opatrně přendáme upečené maso do jiné nádoby a tu dáme do již vypnuté trouby.
Do pekáče ve kterém se maso peklo přidáme cca 300 ml vody a výpek odvaříme. Za pomoci tuhé stěrky a vody z pekáčku krásně očistíme všechny stěny i dno.
Odvaření výpek propasírujeme přes drátěné síto do menšího kastrůlku a zredukujeme o cca 1/3.
Přídáme smetanu , provaříme a kdo má rád, tak dochutí majoránkou. Výpek je většinou dosti silný a další dochucení není potřeba. Výsledkem by mělo být cca 400 -500ml výtečného sosu.
K čemu se hodí:
- bramborová knedla
- bramborové nočky
- vařená rýže
Rady a triky:
Takto peču králíka skoro vždy a nakonec se nemusí přidávat smetana. Může se jen zredukovat výpek a máte výtečnou tmavou šťávu z králíka a navíc si k tomu uděláte perfektní zelí nebo špenát.
také lze do výpeku přidat dvě lžíce hořčice a smetanu a rázem tu máte králíka na hořčici. Prostě toto je základ ze kterého se můžete vydat spousty směry.
Pokud nepoužijete uzený bůček, tak je velmi vhodné králíka alespoň prošpikovat.
Samozřejmě je možné i rychlejší i pomalejší pečení, ale u králíka se mi nejvíce osvědčil právě tento střed.
Nejnovější komentáře