Také vám zůstávám spousta bílků jako mě? Tak tady je malá rada co s nimi, není to žádné objevení Ameriky, jen takové připomenutí :)
Co budeme potřebovat:
- 1 listové těsto
- 6-8 bílků
- 100g hořké čokolády (nebo 100g drzených vlašských ořechů)
- 1PL cukru
- špetku soli
Postup:
Těsto rozdělíme na dvě části. Na pomoučeném válu vyválíme plát slabší než 1mm.
Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh, přidáme cukr a nastrouhanou čokoládu. Opatně promícháme.
Směsí bílků a čokolády potřeme plát těsta a zarolujeme.
Ostrým nožem nakrájíme z rolády cca 1,5 cm silné plátky – rovnou je odkládáme na plech vystlaný papírem na pečení. Na papíře plátek upravíme pokud možno do kulatého tvaru. Nejde to nijak skvěle, ale nepůjdete s tím na výstavu a chutná to super.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 celsiusů cca 20 minut (až budou krásně zlatí – může to být za 15 i 22 min )
Rady a triky:
Pokud děláte variantu s ořechy, tak je dobré dávku cukru až ztrojnásobit.
Jeden plát těsta = cca 12 – 16 plátků = akorát na jeden plech.
Směs z tohoto množstí bílků a čokolády by vám měla v pohodě vystačit na oba pláty těsta.
Pokud vám nějaká směs zůstane tak se nebojte z ní udělat na jednotlivé plátky čepičky.
Můžete samozřejmě těsto před pečením ještě potřít rozšlehaným vajíčkem.
Nejnovější komentáře