Jedno z mých nejoblíbenějších jídel …
Co budeme potřebovat:
- 1kg hovězího masa (ideálně kližka, karabáček nebo líčka)
- 1 velká cibule
- 5-7 stroužků česneku
- pokud je tak nějaká zelenina (já naposledy použil 1 mrkev, 1 petžel a 2 stonky řapíkatého celeru)
- 1PL povidel
- 100ml červeného vína
- 50g másla
- 3PL oleje
- sůl, pepř
⇒ Hledáte catering na svatbu nebo jinou akci? Podívejte se na naše služby.
⇒ Chcete se s námi potkat a ochutnat naše jídlo? Sledujte naše akce.
Postup:
Maso nakrájíme na stejné 2cm silné plátky.
Z jedné strany osolíme, opepříme a opečeme je v hluboké pánvi či hrnci na rozpáleném oleji. Nejdříve okořenou stranou dolů a při opékání si ochutíme stranu druhou.
Opečené maso dáme bokem a na tom samém oleji restujeme 5 minut drobně nakrájenou cibuli zároveň se zeleninou.
Přidáme cca 2/3 utřeného česneku a promícháme. Za minutu přidáme povidla a červené víno.
Necháme 3 minuty odvařit, vložíme opečené maso a přidáme horkou vodu (tolik aby maso bylo téměř ponořené).
Táhneme na velmi mírném plameni 2-4 hodiny podle toho jaké máme maso. Výsledkem bude krásně měkké maso, ale zároveň ještě musí držet pohromadě.
Maso opatrně vyjmeme ze sosu, přidáme zbytek česneku a pěkně z hrnce za pomocí tuhé stěrky vše odvaříme, aby nezůstalo nic nalepeného na stěnách.
Pokud máme sosu málo, tak ho před přidáním česneku zředíme horkou vodou, nebo v tomto okamžiku již raději vývarem.
Výpek zcedíme přes železné síto a lehce propasírujeme. Zeleninu s cibulí netřeme přes síto, je ji vymáčkneme a síto zespodu otřeme stěrkou.
Čistý sos zredukujeme na požadované množství a konzistenci a zjemníme vmícháním studeného másla.
Dochutit můžeme solí, pepřeme, případně pár kapkami citronové šťávy, což také zvýrazní ostatní chutě.
K čemu se hodí:
- opečená bramborová knedla
- bramborové nočky
- špenát
- bramborové pyré se špenátem
- bramborový závin se špenátem
- čerstvý kváskový chléb
Rady a triky:
Jde to i bez zeleniny, ale s ní získáte tmavší barvu a lepší konzistenci.
Pokud použijete čínský česnek, tak ho tam budete muset dát vagón a stejně to nebude ono.
Červené víno není nezbytné, ale s hovězím si dobře rozumí a barva se tím také upraví k lepšímu.
Osobně mám tuto úpravu hovězího raději než guláš, mohl bych to jíst snad každý den …
Zdravim a chvalim stranky – hezke a pro me prinosne!
Dotaz: hodi se pro tuto upravu i kyta? [orech, sal, zadni]
Je to zkratka neco nad klizkou, z domaci porazky, takze nevim presne, ale takova „lehce prorostla kyta“ bych tomu asi rekl :)
Diky
Jiné hovězí klidně, ale mělo by být co nejvíce prorostlé, aby při delší úpravě mělo z čeho brát. Po pravdě řečeno kýtu bych na toto rozhodně nezvolil.
Dobrý den,
mohu místo špenátu udělat k tomuto hovězímu červené zelí nebo se to nehodí? Děkuji :)
Dobrý den, ideální kombinace to není, červené hlávkové zelí je super ke klasické pečeni (husa, kachna, vepřové, divočák apod).
Tedy já to asi před 14dny uvařila a bylo to opravdu výborné!Dnes jsem tento recept hledala v historii,abych jej mohla zopakovat a podařilo se.Tak jdu vařit.
už to vařím pro velký úspěch po čtvrté
Bacha, je to návykové :)
tak Maty -zítra zkusím to soté/abych porát nevařila to úžasný hovězí na česneku/udělám ho z králíka,šafrán mám z Thajska,tak jsem na to zvědavá
super, tak jsem zvědav, jak se na to budete tvářit :) Šafránové soté jsem dělal naposledy asi před 14 dny. Rádi a často se k tomu vracíme …
Skvělé stránky! Nevím jak jsem mohl bez nich žít :-)
Recept si poznamenávám ( s dovolením ), a při nejbližší příležitosti zkouším!
Co to zkusit z loupané plece, taky je taky s kližkou a dost šťavnatá? Je to moje nejoblíbenější maso na dušení.
Vyzkoušet určitě můžete, nicméně kližka, karabáček, nebo líčka jsou pro mě na podobné úpravy určitě volbou číslo jedna …