Co budeme potřebovat:  

Milánské Osso Buco

  • 4 plátky telecí nožky ( i s kostí ideálně 3-4cm silné)
  • 50g másla
  • 1PL hladké mouky
  • 1 velká cibule
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 1-2 mrkve
  • 200ml bílého vína
  • 200ml hovězího vývaru
  • 1plechovka loupaných rajčat
  • snítka čerstvého tymiánu a rozmarýnu
  • 1 bobkový list
  • 2 hřebíčky
  • sůl, pepř
  • 2 stroužky česneku, 1PL nastrouhané citronové kůry, 3PL nasekané petrželové natě
Postup:

Maso omyjeme, osušíme,  a stáhneme lehce po obvodu potravinářským provázkem.
Osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce – zprudka opečeme na másle (z každé strany 2 minuty)
Opečené maso vyjmeme a na tom samém másle orestujeme nakrájenou cibuli, mrkev a řapíkatý celer (restujeme cca 8-10 minut) . Poté přidáme 1 stroužek drobně nasekaného česneku a polovinu nastrouhané citronové kůry a restujeme ještě minutu.
Přidáme rajčata, dobře promícháme a přidáme zpět opečené maso.
Vezmeme si kousek gázy (fáčku) a zabalíme do něj tymián, rozmarýn, bobkový list a hřebíček a svážeme do uzlíčku – tím máme něco jako bouguet garni.  Balíček přidáme do nádoby s masem a zeleninou.
Přilijeme víno a necháme zredukovat na cca polovinu.
Přidáme vývar, zaklopíme pokličkou a táhneme na mírném plameni cca 1,5 -2 hodiny.  Maso by mělo být neustále v tekutině zhruba do 3/4.
Po uvaření vyjmeme balíček s kořením a můžeme servírovat.
Maso servírujeme posypané tzv. gremolatou – smíchaný nasekaný česnek s nastrouhanou citronovou kůrou a nasekanou petrželovou natí.

Osso Buco z hovězí nožičky s klasickým rissotem

K čemu se hodí:
Rady a Triky:

S masem zacházejte při servírování velmi opatrně – bude se rozpadat – obzvláště poté co nezapomente odstranit provázek, kterým bylo svázáno.
Omáčka se nemixuje, nepasíruje – použije se tak jak je.
Do stejnéh cíle dojdete, když celý pokrm připravujete v hlubokéme pekáčku a v okamžiku, kdy zalijete vývarem dáte pekáč do trouby na 180 celsiusů a pečete asi 2 hodiny.
Já osobně připravuji obě varianty a když si to tak teď uvědomuji, tak možná častěji i v troubě – asi jsem líný :)

 

 

 

Share This