Co budeme potřebovat:
- 4 plátky telecí nožky ( i s kostí ideálně 3-4cm silné)
- 50g másla
- 1PL hladké mouky
- 1 velká cibule
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 1-2 mrkve
- 200ml bílého vína
- 200ml hovězího vývaru
- 1plechovka loupaných rajčat
- snítka čerstvého tymiánu a rozmarýnu
- 1 bobkový list
- 2 hřebíčky
- sůl, pepř
- 2 stroužky česneku, 1PL nastrouhané citronové kůry, 3PL nasekané petrželové natě
Postup:
Maso omyjeme, osušíme, a stáhneme lehce po obvodu potravinářským provázkem.
Osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce – zprudka opečeme na másle (z každé strany 2 minuty)
Opečené maso vyjmeme a na tom samém másle orestujeme nakrájenou cibuli, mrkev a řapíkatý celer (restujeme cca 8-10 minut) . Poté přidáme 1 stroužek drobně nasekaného česneku a polovinu nastrouhané citronové kůry a restujeme ještě minutu.
Přidáme rajčata, dobře promícháme a přidáme zpět opečené maso.
Vezmeme si kousek gázy (fáčku) a zabalíme do něj tymián, rozmarýn, bobkový list a hřebíček a svážeme do uzlíčku – tím máme něco jako bouguet garni. Balíček přidáme do nádoby s masem a zeleninou.
Přilijeme víno a necháme zredukovat na cca polovinu.
Přidáme vývar, zaklopíme pokličkou a táhneme na mírném plameni cca 1,5 -2 hodiny. Maso by mělo být neustále v tekutině zhruba do 3/4.
Po uvaření vyjmeme balíček s kořením a můžeme servírovat.
Maso servírujeme posypané tzv. gremolatou – smíchaný nasekaný česnek s nastrouhanou citronovou kůrou a nasekanou petrželovou natí.
K čemu se hodí:
- šafránové rissoto
- bramborové pyré
- parmazánové rissoto
Rady a Triky:
S masem zacházejte při servírování velmi opatrně – bude se rozpadat – obzvláště poté co nezapomente odstranit provázek, kterým bylo svázáno.
Omáčka se nemixuje, nepasíruje – použije se tak jak je.
Do stejnéh cíle dojdete, když celý pokrm připravujete v hlubokéme pekáčku a v okamžiku, kdy zalijete vývarem dáte pekáč do trouby na 180 celsiusů a pečete asi 2 hodiny.
Já osobně připravuji obě varianty a když si to tak teď uvědomuji, tak možná častěji i v troubě – asi jsem líný :)
Bouquet garni
thx
Skvělý recept, já to dělávám i z hovězího žebra a moc nám to chutná, doporučuji.