Co budeme potřebovat:
- 4 pražmy
- sůl, pepř
- kůru z poloviny citronu
- petrželovou nať a čerstvé oregáno
- citronové máslo
- 500g listového špenátu
- 1 stroužek česneku
- 1 cibuli
- 2 vejce
- 150ml smetany
- 50g másla
Postup:
Rybu očistíme od šupin, vyčistíme dutinu břišní, pořádně propláchneme a osušíme.
Dutinu břišní osolíme, opepříme, vložíme do ní oregáno, petrželovou nať a trochu nastrouhané citronové kůry.
Rybu osolíme a lehce opepříme i zvenku.
Grilujeme na výborně rozpáleném grilu z každé strany cca 5-6 minut. Pokud nemáme gril, tak si perfektní rybu můžeme připravit i v troubě. Pečeme na 180 celsiusů cca 17 -20 minut podle velikosti ryby. Na závěr zapneme v troubě gril , plech s rybou umístíme do vyšší polohy a necháme zatáhnout cca 2 minuty.
Po upečení dáme do dutiny břišní rozpustit plátek citronového másla.
Špenát lehce prosekáme na prkénku, proplácheme studenou vodou, spaříme proudem vařící vody.
V pánvi si rozehřejeme máslo a necháme zesklovatět cibuli a na závěr přidáme i česnek.
Přihodíme špenát a orestujeme jen asi minutu.
Ve smetaně si rozmícháme vejce, osolíme, opepříme a směs přilejeme ke špenátu. Pořádně promícháme a naplníme do vhodných zapékacích formiček, které předtím lehce vymázneme máslem.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 celsiusů cca 15 -20 minut (podle velikosti nádobek).
Výsledkem bude pěkný špenátový dortík.
K čemu se hodí:
Rady a triky:
Špenát můžeme ve formičkách lehce zasypat dobrou strouhankou, budeme pak mít na povrchu krásnou křupavou krustu. Pokud vymazané formičky vysypete strouhankou, tak tím také nic nepokazíte :)
Nejnovější komentáře