Co budeme potřebovat: 

Krásně upečená Pražma s gratinovaným špenátem a salátem z kuskusu a grilované zeleniny.


  • 4 pražmy
  • sůl, pepř
  • kůru z poloviny citronu
  • petrželovou nať a čerstvé oregáno
  • citronové máslo
  • 500g listového špenátu
  • 1 stroužek česneku
  • 1 cibuli
  • 2 vejce
  • 150ml smetany
  • 50g másla
Postup:

Rybu očistíme od šupin, vyčistíme dutinu břišní, pořádně propláchneme a osušíme.
Dutinu břišní osolíme, opepříme,  vložíme do ní oregáno, petrželovou nať a trochu nastrouhané citronové kůry.
Rybu osolíme a lehce opepříme i zvenku.
Grilujeme na výborně rozpáleném grilu z každé strany cca 5-6 minut.  Pokud nemáme gril, tak si perfektní rybu můžeme připravit i v troubě.  Pečeme na 180 celsiusů cca 17 -20 minut podle velikosti ryby.  Na závěr zapneme v troubě gril , plech s rybou umístíme do vyšší polohy a necháme zatáhnout cca 2 minuty.
Po upečení dáme do dutiny břišní rozpustit plátek citronového másla.

Špenát  lehce prosekáme na prkénku, proplácheme studenou vodou, spaříme proudem vařící vody.
V pánvi si rozehřejeme máslo a necháme zesklovatět cibuli a na závěr přidáme i česnek.
Přihodíme špenát a orestujeme jen asi minutu.
Ve smetaně si rozmícháme vejce, osolíme, opepříme a směs přilejeme ke špenátu.  Pořádně promícháme a naplníme do vhodných zapékacích formiček, které předtím lehce vymázneme máslem.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 celsiusů cca 15 -20 minut (podle velikosti nádobek).
Výsledkem bude pěkný špenátový dortík.

K čemu se hodí:
Rady a triky:

Špenát můžeme ve formičkách lehce zasypat dobrou strouhankou, budeme pak mít na povrchu krásnou křupavou krustu.  Pokud vymazané formičky vysypete strouhankou, tak tím také nic nepokazíte :)

Share This