opravdová klasika …
Co budeme potřebovat:
- 800g hovězího masa – kližka, karabáček apod. ( nevymýšlejte nic jiného, ten voňavý tuk a kolagen do guláše prostě patří :)
- 3 velké cibule
- 200ml červeného vína
- 3PL kvalitní sladké papriky
- 1/2ČL majoránky
- 1 stroužek česneku
- 2-3PL sádla nebo jiný omastek
- 1PL hladké mouky
- sůl, pepř
Postup:
U guláše je nejdůležitější úvod. Co se nepovede na začátku, to už se nedožene.
Maso opláchneme, osušíme a nakrájíme na kostky jak to má kdo rád. Já preferuji velké kusy masa a krájím na kostky s hranou cca 4cm.
Cibuli nákrájíme na drobno a v kastrolu na sádle orestujeme do tmavohněda. Ne do zlatova ani do černa.
V okamžiku, kdy je cibule hnědá tak přidáme osolené a opepřené maso spolu s rozmáčknutým česnekem a zprudka opečeme. Po 3-4 minutách přidáme papriku a restujeme s ní ještě další minutu či dvě (důležité je to nepřipálit – máme pak guláš hořký) .
Přilijeme víno a necháme odvařit cca na polovinu. Přidáme vařící vodu – tolik, aby maso bylo tak tak potopené. Za občasného zamíchání dusíme 2 -4 hodiny (záleží na velikosti a původu masa). Maso musí být krásně měkké, ale ještě by mělo dobře držet pohromadě.
Přidáme lžíci mouky rozkvedlané v hrnečku vody a majoránku. Pokud máte rádi pikantní guláš, tak teď je správná doba na feferonku nebo chili.
Za občasného zamíchání provaříme minimálně dalších 15 minut.
K čemu se hodí:
- housková knedla
- housková hrnečková nekynutá knedla
- čerstvý chléb
- bramboráček
Rady a triky:
Cibule by mělo být jen o něco méně než masa.
Guláš se zahušťovat nemusí, stačí více zredukovat – máte pak ale více masa a trochu super omáčky.
Pokud orestujete cibuli málo, tak nikdy nedocílíte pěkné gulášové barvy. Pokud jí orestujete moc tak bude guláš hořký, stejně jako když připálíte papriku.
Guláš můžete zahustit také nadrobeným chlebem – důležité je pak velmi dobře provařit.
Pokud jste líní, tak guláš se také velmi dobře připravuje v troubě, stačí na kamnech udělat základ a následně dáte do trouby péct na nějakých 165 celsiusů cca na 3-4 hodiny.
To víno samozřejmě není nutné, ale já ho tam mám rád. Dříve jsem ho dával jen do gulášů zvěřinových, ale už pár let ho cpu i do hovězího.
Nejvíc nejlepší guláš!! Už jiný nedělám, kdybych mohla, dám 10*! :-) Děkuji za přesné popisy množství u Tvých receptů, to oceňuji.
takové reakce čtu moc rád :)