Zapomeňte na jemnou italskou klasiku …

Co budeme potřebovat: 

Lehce pikantní a svěží rissoto s chorizem


  • 200g rýže na rissoto  (Carnaroli, Arborio apod..)
  • 150g chorizo klobásy
  • 3 stonky řapíkatého celeru
  • 1 cibule
  • 200ml bílého vína
  • 600 -750 ml drůbežího vývaru
  • 50g parmazánu
  • 60g másla
  • kůra z poloviny citronu
Postup:

V pánvi rozpustíme 2/3 másla, přidáme drobně nakrájenou cibuli a řapíkatý celer.

Ještě před přidáním choriza

Jemně orestujeme, přisypeme rýži a lehce jí osmahneme.  Přídáme bílé víno a necháme zcela odvařit.
Poté přidáme nakrájené chorizo a postupně za občasného míchání přiléváme horký vývar.
Takto postupujeme až je rýže správně uvařená (na povrchu velmi měkká a uprostřed lehce tuhá).
Nakonec přidáme parmazán a vmícháme i zbytek másla.  Necháme pár minut odstát a můžeme podávat.
Servírujeme ozdobené pár kousky strouhané citronové kůry.

Rady a triky:

Tentokrát zapomeňte na sůl a pepř, pokud máte dobrý vývar a správné chorizo, tak bude rissoto slané i dostatečně pikantní.  (pokud chcete hodně pikantní verzi, tak chilli paprička to jistí).
Nevynechávejte řapíkatý celer, krásně natáhne víno a po dovaření je stále lehce křupavý a příjemné nakyslý – bez něj to není prostě ono.

Share This