Houbová omáčka

Houbová omáčka

Rychlá, ne zcela tradiční a hlavně bez mouky ... Co budeme potřebovat: (4 porce) 600 g čerstvých lesních hub (adekvátní množství mražených či sušených) 600 ml vývaru (hovězí, kuřecí, zeleninový) 60g másla 1 cibule 1PL oleje 200 ml smetany (100ml smetany + 1 lučina)...

Salát s grilovaným chřestem

Salát s grilovaným chřestem

Co budeme potřebovat: (4 porce) 400g zeleného chřestu 250g směsi listových salátů (co zrovna máte, nejraději mám polníček + rukola) 8 malých mrkví, 4 ředkvičky 4 vejce 100ml bílého vína, 2 kuličky nového koření, 5 kuliček černého pepře trochu olivového oleje, plátek...

Chřestový krém

Chřestový krém

Co budeme potřebovat: (4 porce) 700 g bílého chřestu 1 menší cibule 100 ml bílého vína 200ml smetany 40g másla šťáva z 1/4 citronu sůl, pepř Postup: Chřest nejdříve dobře oloupeme.  Pokud tuto činnost podceníte, tak nebude krém hladký a mezi zuby vám budou zůstavat...

Krém z medvědího česneku

Krém z medvědího česneku

Co budeme potřebovat:    150 g medvědího česneku 100 g brambor (dvě menší) 200 ml smetany 600 ml kuřecího vývaru sůl, pepř 1 menší cibule (šalotka) 100 ml bílého vína 40 g másla ⇒ Hledáte catering na svatbu nebo jinou akci? Podívejte se na naše služby. ⇒ Chcete se s...

Škvarkové placky

Škvarkové placky

tentokrát verze kynutá s kvasnicemi ...  Co budeme potřebovat: (cca 40 placek) 600ml mléka 1ČL cukru 2PL hrubé mouky 42g droždí (kostka) 800g hladké mouky 2ČL soli 400g škvarků (ideálně polovina mleté, polovina sekané) 2 vejce trochu drceného pepře 1 vejce na...

Zadělávané kachní žaludky

Zadělávané kachní žaludky

Naprostá klasika - pamatuji si to ještě od babičky a mohl bych to jíst neustále ... Co budeme potřebovat:(4 porce) 600g kachních žaludků 1 cibuli 3PL hladké mouky 50g másla 200ml smetany 1 velkou mrkev, 1 petržel, kousek celeru 6 kuliček celého pepře,  3 nové koření,...

Mazanec kváskový i kvasnicový

Mazanec kváskový i kvasnicový

Najdete zde obě verze ...     Co budeme potřebovat: (kvasnicový) 1/2 kostky droždí 350g polohrubé mouky 250g hladké mouky 100g rozpuštěného másla 250ml mléka 2 žloutky 1 vejce špetka soli (špetka rozdrceného badyánu) 1ČL citronové kůry 100g cukru 1 vanilkový cukr 70g...

Filátko pečené v gremolatě a pomerančové šťávě

Filátko pečené v gremolatě a pomerančové šťávě

velmi jednoduché a svěží jídlo ... Co budeme potřebovat: (4 porce) 2 větší nebo 4 menší ryby (pstruh, siven, mořský vlk) hrst hladkolisté petržele 1-2 stroužky česneku 1 pomeranč kůru z jednoho citronu sůl, pepř 50ml olivového oleje Postup: Ryby očistíme a...

Pečené koleno

Pečené koleno

Přemýšlíte občas nad tím jak dosáhnout pěkně vypečeného a šťavnatého kolínka? Zkuste to třeba takto ... Co budeme potřebovat: dvě malá vepřová kolínka (jsou to ta levnější) 500ml černého piva 1ČL dijonské hořčice 1ČL medu 1-2 stroužky česneku 1ČL soli 1ČL kmínu 1...

Omáčka alá svíčková

Omáčka alá svíčková

U tohoto jídla asi používám nejvíce alternativních zdrojů.  Maso od hovězího krku, přes králíka, divočáka, srnu až po vepřovou kýtu :) .  Zelenina čerstvá, domácí zavařená, v krizi kupované Halali ... Co budeme potřebovat: 750g masa (nejčastěji hovězí krk,  ideálně...

Ragú z mletého masa a domácí pappardelle

Ragú z mletého masa a domácí pappardelle

Co budeme potřebovat: 500g mletého hovězího dvě klobásy typu salsiccia (přinejhorším 200g mletého vepřového) 2 mrkve 1 velká cibule 4 stonky řapíkatého celeru 2 stroužky česneku oregáno, bobkový list, sůl, pepř, muškátový oříšek plechovku loupaných rajčat (klidně...

Jablkový koláček

Jablkový koláček

Rychlé, jednoduché a safra dobré :) Co budeme potřebovat:  500g listové těsto (jeden balíček) 6 velkých jablek 10 vlašských ořechů 10 piškotů 2 plátky másla (cca 2x 20g) 100ml smetany 1 vanilkový cukr 2PL cukr krupice Postup: Vyloupaná jádra ořechů a piškoty hodíme do...

Lokše

Lokše

strašně složitá záležitost ... :) Co budeme potřebovat: 1kg brambor vařených ve slupce cca 300 -400g hladké mouky špetku soli nějaké sádlo na pomázání opečených lokší (ideálně kachní či husí) Postup: Uvařené a oloupané brambory nastrouháme na jemném struhadle a velmi...

Houbové krupoto

Houbové krupoto

Co budeme potřebovat: 300g ječných krup 150ml bílého vína litr kuřecího (přinejhorším zeleninového) vývaru 500g mražených hříbků (adekvátní množství sušených či čerstvých) 100g másla 2 cibule 2 stroužky česneku 50g parmazánu 1ČL majoránky sůl, pepř, kmín Postup:...

Creme Brulee

Creme Brulee

klasický a jednoduchý dezert ... Co budeme potřebovat:(na 6-9 porcí) 5 malých kelímků smetany na šlehání (je to tuším tak 900ml) 12 žloutků 90g cukru třtinový cukr na zapékání povrchu (na jednu porci  1 vrchovatá ČL) 1-2 vanilkové lusky Postup: Vanilkové lusky...

Rybí karbanátky

Rybí karbanátky

Tentokrát z vařeného, ale můžete se těšit i na pokračování v jiném duchu :) Co budeme potřebovat:   600g rybího vařeného masa (může být klidně z drobných ryb, plotic, cejnů, ale nevadí žádná ryba, záleží jen na možnostech a chutích - dokonce jsem takto zpracovával po...

Rýžový nákyp se švestkami

Rýžový nákyp se švestkami

Zapomeňte na školní jídelnu, toto je maličko něco jiného :) Co budeme potřebovat: hrneček (300 - 350ml) rýže 3 hrnečky mléka špetku soli skořice celá 1cm 1 velký švestkový kompot (případně 500g  švestek) 3 vajíčka (stačí dvě vajíčka a ideálně 3 bílky navíc - ideální...

Risotto s hnědými sušenými hřiby

Risotto s hnědými sušenými hřiby

Co budeme potřebovat:   50-70g g sušených hřibů 200g vhodné rýže (Carnaroli, Arborio apod) 150ml bílého vína 350ml zeleninového či kuřecího vývaru 1 cibule 50g parmazánu 60g másla sůl, pepř, kmín Postup: Sušené hřiby si namočíme předem (minimálně hodinu) do cca 400ml...