tentokrát verze kynutá s kvasnicemi …
Co budeme potřebovat: (cca 40 placek)
- 600ml mléka
- 1ČL cukru
- 2PL hrubé mouky
- 42g droždí (kostka)
- 800g hladké mouky
- 2ČL soli
- 400g škvarků (ideálně polovina mleté, polovina sekané)
- 2 vejce
- trochu drceného pepře
- 1 vejce na mašlování, kmín, mák, hrubou sůl na posypání
Postup:
Do 150ml vlažného mléka dáme cukr, rozdrobíme droždí, přidáme 2 PL hrubé mouky a necháme vzejít „kvásek“ (10 -15 minut).
V míse smícháme mouku, 2 vejce, škvarky, sůl, vykynutý kvásek a zbylé mléko.
Vypracujeme tužší těsto a dáme na 60 -90 minut kynout.
Vykynuté těsto dáme na pomoučený vál.
Rozdělíme na dvě části a vyválíme plát silný 0,5 -1 cm max.
Vhodným tvořítkem či sklenicí vykrájíme placky.
Placky přendáme na plech vyložený pečícím papírem.
Na povrchu placek uděláme velmi ostrým nožem či žiletkou mřížku.
Pomašlujeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme kmínem, nebo hrubou solí či mákem.
Necháme ještě asi 15 minut lehce nakynout a pečeme v troubě vyhřáté na 195 – 200 celsiusů do zlatova (cca 20 minut).
K čemu se hodí:
- polévky (bramborová, gulášová apod)
- pivo a víno
Rady a triky:
Pokud se nechcete patlat s krájením mřížky, tak stačí propíchat vidličkou.
Čím lepší škvarky = tím lepší placky.
Nejezte je teplé, nebo vám bude blbě :)
Já doma placky „zmáčknu“ mřížkou na brambory. :-)