Tentokrát z vařeného, ale můžete se těšit i na pokračování v jiném duchu :)
Co budeme potřebovat:
- 600g rybího vařeného masa (může být klidně z drobných ryb, plotic, cejnů, ale nevadí žádná ryba, záleží jen na možnostech a chutích – dokonce jsem takto zpracovával po nějaké akci i přebytek lososa – můžete použít i maso z ryby upečené původně za jiným účelem)
- 2-3 vejce
- 3-5PL strouhanky
- 100g dobré slaniny či domácí špeku
- 1 cibule
- 1-2 stroužky česneku
- sůl, pepř, špetka muškátového květu
- hrstička sekané petrželové natě
- olej či sádlo na smažení
- strouhanka na obalení
- koření k vaření ryby – sůl, 5 kuliček celého pepře, 3kuličky nového koření, bobkový list
Postup:
Pokud používáme čerstvou rybu, tak jí očistíme a dáme vařit do vody s kořením. Vaříme jen tak dlouho, aby šlo maso obrat od kostí, raději méně (stčí většinou 5 minut).
Uvařené ryby obereme od kostí a maso dvakrát proženeme mlýnkem na maso. Pokud obíráme opravdu dobře, tak stačí lehce rozsekat v mixéru.
Slaninu nakrájíme na malé kostičky a pěkně vypečeme.
Umleté maso dáme do mísy, přidáme drobně nakrájenou cibulku, vejce, strouhanku, utřený česnek, opečenou slaninu včetně omastku, lehce osolíme, opepříme a dáme špetku muškátového květu a nasekanou petrželovou nať.
Vypracujeme hmotu, která bude držet pohromadě.
Vytvoříme si karbanátky libovolné velikosti a tvaru. Obalíme je jen ve strouhance (žádná mouka a vejce).
Opékáme ve velmi dobře rozpáleném oleji (klidně slunečnicový, ale ani sádlo není od věci) z každé strany cca 2 minuty (nemusí se přehánět, není zde používáno syrové maso)
K čemu se hodí:
- bramborové pyré
- šťouchané brambory
- osobně mám nejraději studené na dobrý chléb s máslem
Rady a triky:
Vejce dejte ze začátku jen 2 a strouhanky také méně. Zkuste vypracovat hmotu, pokud bude konzistentní, tak to zbytečně nepřehánějte. Pokud nebude držet dobře pohromadě, tak můžete přidat ještě trochu strouhanky a případně i vejce.
Nebojte se tímto způsobem zužitkovat jakékoliv zbytky již jinak připravených ryb. V karbanátku to dostane nový šmak a jen se po nich zapráší.
Pokud máte rádi, tak můžete klidně nastavit vařenou brokolicí či květákem.
A příště se vrhneme na malé karbošky ze syrové ryby smažené a následně nakládané na kyselo. Super vyproštovač .)
Dnes jsem je zkusila z vařených odřezků amura (hlava, ploutve, páteř a trocha jater) – jedla jsem jen s cibulí a hořčicí a jsou opravdu velmi dobré
Určitě vyzkouším. První recept co jsem našla, který se mi zamlouvá.
Kapŕi karbenátky z vařeného kapra jsou úžasné zkoušela jsem několikrát☺