Tentokrát z vařeného, ale můžete se těšit i na pokračování v jiném duchu :)

Co budeme potřebovat:  

Rybí karbanátky jsou výborné a navíc ekonomicky zajímavé jídlo


  • 600g rybího vařeného masa (může být klidně z drobných ryb, plotic, cejnů, ale nevadí žádná ryba, záleží jen na možnostech a chutích – dokonce jsem takto zpracovával po nějaké akci i přebytek lososa –  můžete použít i maso z ryby upečené původně za jiným účelem)
  • 2-3 vejce
  • 3-5PL strouhanky
  • 100g dobré slaniny či domácí špeku
  • 1 cibule
  • 1-2 stroužky česneku
  • sůl, pepř, špetka muškátového květu
  • hrstička sekané petrželové natě
  • olej či sádlo na smažení
  • strouhanka na obalení
  • koření k vaření ryby – sůl, 5 kuliček celého pepře, 3kuličky nového koření, bobkový list
Postup:

Pokud používáme čerstvou rybu, tak jí očistíme a dáme vařit do vody s kořením. Vaříme jen tak dlouho, aby šlo maso obrat od kostí, raději méně  (stčí většinou 5 minut).
Uvařené ryby obereme od kostí a maso dvakrát proženeme mlýnkem na maso.  Pokud obíráme opravdu dobře, tak stačí lehce rozsekat v mixéru.
Slaninu nakrájíme na malé kostičky a pěkně vypečeme.
Umleté maso dáme do mísy, přidáme drobně nakrájenou cibulku, vejce, strouhanku, utřený česnek, opečenou slaninu včetně omastku,  lehce osolíme, opepříme a dáme špetku muškátového květu a nasekanou petrželovou nať.
Vypracujeme hmotu, která bude držet pohromadě.
Vytvoříme si karbanátky libovolné velikosti a tvaru.  Obalíme je jen ve strouhance (žádná mouka a vejce).
Opékáme ve velmi dobře rozpáleném oleji (klidně slunečnicový, ale ani sádlo není od věci) z každé strany cca 2 minuty (nemusí se přehánět, není zde používáno syrové maso)

K čemu se hodí:
  • bramborové pyré
  • šťouchané brambory
  • osobně mám nejraději studené na dobrý chléb s máslem
Rady a triky:

Vejce dejte ze začátku jen 2 a strouhanky také méně.  Zkuste vypracovat hmotu, pokud bude konzistentní, tak to zbytečně nepřehánějte.  Pokud nebude držet dobře pohromadě, tak můžete přidat ještě trochu strouhanky a případně i vejce.
Nebojte se tímto způsobem zužitkovat jakékoliv zbytky již jinak připravených ryb.   V karbanátku to dostane nový šmak a jen se po nich zapráší.
Pokud máte rádi, tak můžete klidně nastavit vařenou brokolicí či květákem.

A příště se vrhneme na malé karbošky ze syrové ryby smažené a následně nakládané na kyselo. Super vyproštovač .)

Share This