Co budeme potřebovat:

houbové krupoto se dá jíst samotné, ale s masem to také není špatné :)

  • 300g ječných krup
  • 150ml bílého vína
  • litr kuřecího (přinejhorším zeleninového) vývaru
  • 500g mražených hříbků (adekvátní množství sušených či čerstvých)
  • 100g másla
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 50g parmazánu
  • 1ČL majoránky
  • sůl, pepř, kmín
Postup:

Kroupy namočíme 3-4 hodiny předem. Netuším jestli to má velký vliv, ale já to dělám.
Na 2/3 másla orestujeme jednu nakrájenou cibuli, přídáme zcezené kroupy, lehce osmahneme, přilejeme víno a odvaříme.
Přidáme cca 300 ml vývaru, zamícháme, zakryjeme pokličkou a necháme cca 5 -7 minut vařit.
Mezitím si hříbky orestujeme a podusíme na kousku másla s druhou nakrájenou cibulkou, kmínem a solí ( doba záleží na tom v jaké formě máte houby 5 -15 minut).
Odklopíme kroupy a dále pokračujeme jako u běžného rissota.  Doléváme postupně vývar a mícháme, dokuc nebudou kroupy měkké (trvá to déle než u rýže, někdy 25 a jindy 45 minut, ale to poznáte)
Přidáme utřený česnek, majoránku, podušené hřiby, promícháme.
Nakonec vmícháme nastrouhaný parmazán a plátek másla a případně dochutíme solí a pepřem (hodně záleží jaký použijeme vývar).
Necháme 2-3 minutky odstát a můžeme podávat.

K čemu se hodí:
  • samotné
  • pečená kachna
  • různé úpravy vepřového masa (od panenky k bůčku)
Rady a triky:

Pokud máte rádi, tak se nebojte použít místo másla vepřové sádlo, zde je to na místě.
Samozřejmě lze udělat i se zeleninovým vývarem, ale zde preferuji hodně silný vývar ideálně částečně i z kachny.
Nesnažte se krupoto připravovat al dente – nebude vám to chutnat – kroupy jsou lepší dobře uvařené.

 

Share This