Co budeme potřebovat:
- 300g ječných krup
- 150ml bílého vína
- litr kuřecího (přinejhorším zeleninového) vývaru
- 500g mražených hříbků (adekvátní množství sušených či čerstvých)
- 100g másla
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 50g parmazánu
- 1ČL majoránky
- sůl, pepř, kmín
Postup:
Kroupy namočíme 3-4 hodiny předem. Netuším jestli to má velký vliv, ale já to dělám.
Na 2/3 másla orestujeme jednu nakrájenou cibuli, přídáme zcezené kroupy, lehce osmahneme, přilejeme víno a odvaříme.
Přidáme cca 300 ml vývaru, zamícháme, zakryjeme pokličkou a necháme cca 5 -7 minut vařit.
Mezitím si hříbky orestujeme a podusíme na kousku másla s druhou nakrájenou cibulkou, kmínem a solí ( doba záleží na tom v jaké formě máte houby 5 -15 minut).
Odklopíme kroupy a dále pokračujeme jako u běžného rissota. Doléváme postupně vývar a mícháme, dokuc nebudou kroupy měkké (trvá to déle než u rýže, někdy 25 a jindy 45 minut, ale to poznáte)
Přidáme utřený česnek, majoránku, podušené hřiby, promícháme.
Nakonec vmícháme nastrouhaný parmazán a plátek másla a případně dochutíme solí a pepřem (hodně záleží jaký použijeme vývar).
Necháme 2-3 minutky odstát a můžeme podávat.
K čemu se hodí:
- samotné
- pečená kachna
- různé úpravy vepřového masa (od panenky k bůčku)
Rady a triky:
Pokud máte rádi, tak se nebojte použít místo másla vepřové sádlo, zde je to na místě.
Samozřejmě lze udělat i se zeleninovým vývarem, ale zde preferuji hodně silný vývar ideálně částečně i z kachny.
Nesnažte se krupoto připravovat al dente – nebude vám to chutnat – kroupy jsou lepší dobře uvařené.
Skvělý recept na vynikající jednoduché jídlo. Myslím, že je důležité na kroupy nepospíchat a nechat je hezky dlouho povařit ve vývaru, přesně jak radí Maty. Můžu recept doporučit, když nemáte zrovna nakoupeno, udělala jsem z domácích zásob :) Mňam
děkuji za pochvalu :)
Dobry recept!
Len podotknem ze netreba zakonite podlievat iba vyvarom ale napriklad aj s vodou v ktorej boli predtym namocene susene houby.
samozřejmě, za předpokladu, že se dělá z hub sušených … dále je potřeba maličko výraznější dochucení, on tam ten vývar přece jen píše …