klasický a jednoduchý dezert …

Co budeme potřebovat:(na 6-9 porcí)
  • 5 malých kelímků smetany na šlehání (je to tuším tak 900ml)
  • 12 žloutků
  • 90g cukru
  • třtinový cukr na zapékání povrchu (na jednu porci  1 vrchovatá ČL)
  • 1-2 vanilkové lusky
Postup:

Vanilkové lusky rozřízneme, zrníčka vyškrábneme a lusk i zrníčka dáme do smetany.
Smetanu na velmi mírném ohni přivedeme k varu, a odstavíme.
Mezítím si v míse opatrně vyšleháme (rozmícháme) žloutky s cukrem (krupice).  Nesmí se nám tvořit pěna a větší vzduchové bubliny.
Z mírně ochladlé smetany (stačí 5 minut než rozmícháme žloutky a cukr) vyndáme vanilkový lusk a smetanu pomalu lijeme za vytrvalého míchání ke žloutkům s cukrem.
Vzniklou směs přecedíme přes jemné sítko a nalijeme do vhodných zapékacích nádobek (misky, silikonové formičky).
Do hlubšího pekáče dáme teplou vodu (ještě v ní udržíme ruku) a umístíme do něj nádobky s krémem (zatím je tekutý).  Nádobky by měly být ponořené minimálně z 1/3 max do 1/2.
Pekáč dáme do trouby vyhřáté na 145 celsiusů a pečeme 30 minut.
Po upečení necháme vychladnout a umístíme do lednice minimálně na 3 hodiny, ale klidně i dva dny.
Před podáváním povrch posypeme třtinovým hnědým cukrem a přímým plamenem (ideálně ze „zapékací flambovací pistole“) vytvoříme karamelovou krustu.

Rady a triky:

Výsledkem by měl být sametově hladký a lahodný krém s pevnou karamelovou krustou.
Pokud budete mít ve směsi před plněním do misek viditelné bubliny, tak neleňte a propíchejte je vidličkou.
Dezert je vhodné ozdobit řezem čerstvé jahody, mátovým lístkem apod..
Prázdné , vyvařené vanilkové lusky můžete opláchnout pod proudem vody a umístit je do láhve s rumem (je pak super na pečení, ale i zajímavější k přímé konzumaci :)

Share This