Zapomeňte na školní jídelnu, toto je maličko něco jiného :)
Co budeme potřebovat:
- hrneček (300 – 350ml) rýže
- 3 hrnečky mléka
- špetku soli
- skořice celá 1cm
- 1 velký švestkový kompot (případně 500g švestek)
- 3 vajíčka (stačí dvě vajíčka a ideálně 3 bílky navíc – ideální na sdělání přebytečných bílků)
- 3PL medu nebo 4Pl práškového cukru
- 80g másla
- 1PL cukr krupice
Postup:
Mléko lehce osolíme, přidáme celou skořici a uvedeme těsně pod bod varu.
Do mléka přidáme propláchnutou rýži a vaříme za občasného zamíchání dokud nám nevznikne hustá „rýžová kaše“ se stále viditelnými zrnky rýže (15 -18minut).
Rýžovou směs dáme do jiné nádoby a necháme mírně ochladit (najdeme skořici a vyhodíme).
Mezitím si ze žloutků, medu (cukr práškový) a másla (skoro všeho – necháme si jen pláteček na vymazání zapékací nádoby) metličkou vyšleháme hustou pěnu – krém.
Bílky vyšleháme se špetkou soli do tuhého sněhu.
Žloutkový krém vmícháme do mírně ochladlé rýžové směsi.
Následně opatrně zapracujeme i dvě třetiny sněhu z bílků.
Zbytkem másla vymažeme vhodnou zapékací nádobu a na dno dáme polovinu rýžové směsi.
Tuto směs poklademe rozpůlenými vypeckovanými švestkami (pokud máme kompot tak štávu zredukujeme cca na 1/3 až vznikne výborný sirup).
Následně navrstvíme druhou polovinu rýžové směsi.
Nakonec přidáme lžíci cukru do zbytku sněhu z bílků a promícháme metlou.
Sladký sníh naneseme jako poslední vrstvu.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 celsiusů 30min (medium :) Kdo má rád pevnější konzistenci, tak na 190 celsiusů 45 minut.
Servírujeme pokapané zredukovaným sirupem.
Rady a triky:
Použít můžete jakékoliv ovoce, ale švetky jsou prostě klasika.
Kdo má rád hodně sladké, tak servíruje ještě zasypané práškovým cukrem.
Stačí 3 celá vajíčka (žloutky a bílky, ale daleko lehčí je to, když dáte jen 2 žloutky a třeba 5 bílků).
Výborné, jednoduché, „rodinné“ jídlo!
Naprostý souhlas, navíc v době kdy je spousta perfektně zralých švestek je hřích si to neuvařit …
Zavzpomínal jsem na dětství :-)
postupoval jsem podle receptu a já osobně bych si možná rýži trošku dosladil, ale pravda, že jsem neměl zmiňovaný sirup. A od maminky jsem zvyklý na vyšší vrstvu sněhu nahoře, takže do své pečící mísy příště vím, že o bílek až dva více.
Mňamka ;)
Děkuji za recept. Jednoduché a vynikající.