Zapomeňte na školní jídelnu, toto je maličko něco jiného :)

Co budeme potřebovat:

Švestkový nákyp


  • hrneček (300 – 350ml) rýže
  • 3 hrnečky mléka
  • špetku soli
  • skořice celá 1cm
  • 1 velký švestkový kompot (případně 500g  švestek)
  • 3 vajíčka (stačí dvě vajíčka a ideálně 3 bílky navíc – ideální na sdělání přebytečných bílků)
  • 3PL medu nebo 4Pl práškového cukru
  • 80g másla
  • 1PL cukr krupice
Postup:

Mléko lehce osolíme, přidáme celou skořici a uvedeme těsně pod bod varu.
Do mléka přidáme propláchnutou rýži a vaříme za občasného zamíchání dokud nám nevznikne hustá „rýžová kaše“ se stále viditelnými zrnky rýže (15 -18minut).

pěkně upečený švestkový nákyp

Rýžovou směs dáme do jiné nádoby a necháme mírně ochladit (najdeme skořici a vyhodíme).
Mezitím si ze žloutků, medu (cukr práškový)  a másla (skoro všeho – necháme si jen pláteček na vymazání zapékací nádoby) metličkou vyšleháme hustou pěnu – krém.
Bílky vyšleháme se špetkou soli do tuhého sněhu.
Žloutkový krém vmícháme do mírně ochladlé rýžové směsi.
Následně opatrně zapracujeme i dvě třetiny sněhu z bílků.
Zbytkem másla vymažeme vhodnou zapékací nádobu a na dno dáme polovinu rýžové směsi.
Tuto směs poklademe rozpůlenými vypeckovanými švestkami (pokud máme kompot tak štávu zredukujeme cca na 1/3 až vznikne výborný sirup).
Následně navrstvíme druhou polovinu rýžové směsi.
Nakonec přidáme lžíci cukru do zbytku sněhu z bílků a promícháme metlou.
Sladký sníh naneseme jako poslední vrstvu.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 celsiusů 30min  (medium :)  Kdo má rád pevnější konzistenci, tak na 190 celsiusů 45 minut.
Servírujeme pokapané zredukovaným sirupem.

Rady a triky:

Použít můžete jakékoliv ovoce, ale švetky jsou prostě klasika.
Kdo má rád hodně sladké, tak servíruje ještě zasypané práškovým cukrem.
Stačí 3 celá vajíčka (žloutky a bílky, ale daleko lehčí je to, když dáte jen 2 žloutky a třeba 5 bílků).

 

Share This