Co budeme potřebovat:
- 50-70g g sušených hřibů
- 200g vhodné rýže (Carnaroli, Arborio apod)
- 150ml bílého vína
- 350ml zeleninového či kuřecího vývaru
- 1 cibule
- 50g parmazánu
- 60g másla
- sůl, pepř, kmín
Postup:
Sušené hřiby si namočíme předem (minimálně hodinu) do cca 400ml vody
V hluboké pánvi či hrnci rozpustíme 2/3 másla a necháme na něm zesklovatět nakrájenou cibulku (2 minuty).
Namočené hřiby zcedíme, ale tekutiny nevylíváme – necháme si ji do rissota.
Zcezené hřiby přidáme k restované cibulce, velmi lehce osolíme, opepříme a přidáme cca 1/2ČL kmínu (kdo nemá rád, může vynechat, ale houby si s kmínem rozumí moc dobře). Hřiby s cibulkou restujeme další 4 minuty.
Přidáme rýži a restujeme další minutu.
Přilejeme víno a za stálého míchání necháme zcela odvařit.
Přidáme všechnu zcezenou vodu z hřibů, řádně promícháme a necháme odvařit.
Poté již standardně přiléváme vývar, mícháme, přiléváme a mícháme až je rýže správně připravená (na povrchu velmi měkká a uprostřed maličko tuhá).
Poté vmícháme nastrouhaný parmazán a nakonec i zbytek másla.
Necháme pár minutek odpočinout a můžeme podávat.
Rady a triky:
U této verze rissota není víno nezbytně nutné, ale já to s ním mám raději.
Stejně tak se obejdete bez vývaru a můžete si zachovat čistě hobouvou chuť tím, že hřiby namočíte do většího množství vody a během vaření dolévate jen tuto tekutinu.
Vodu z hřibů je na dolévání dobré uvést do varu.
Samozřejmě lze použít i hřiby čerstvé či mražené, ale sušené mají výraznější vůni a navíc když použijete i vodu z namáčení, tak máte skvělou hnědou barvu.
Můžete si k tomu udělat i pěkné hříbkové ragů a ozdobit jím rissoto.
Nejnovější komentáře