Co budeme potřebovat: (4 porce)

Salát s grilovaným chřestem a ztraceným vejcem

  • 400g zeleného chřestu
  • 250g směsi listových salátů (co zrovna máte, nejraději mám polníček + rukola)
  • 8 malých mrkví, 4 ředkvičky
  • 4 vejce
  • 100ml bílého vína, 2 kuličky nového koření, 5 kuliček černého pepře
  • trochu olivového oleje, plátek másla
  • Vinaigrette 
Postup:

Ve vhodném kastrůlku přivedeme k varu 500ml vody s vínem a kořením,
Opláchnutý chřest povaříme max 2 minuty.  Zelený chřest se v drtivé většině nemusí loupat – jen ho od spodu zkrátím o 1 cm (pokud by bylo dřevnaté tak i více).
Chřest ogrilujeme (opět stačí asi minuta) – pokud nemáme po ruce gril, tak stačí dobrá pánev a kapka olivového oleje.
Mladou mrkev lehce očistíme a bez vaření ogrilujeme, případně zprudka opečeme na pánvi (tentokrát bych doporučil spíše máslo).
Listové saláty očistíme, opláchneme a dobře okapeme.  Zastříkneme vinaigrettou a promícháme.
Na talíř nandáme ochucené listové saláty a přidáme grilovaný chřest, mrkev, čerstvou nakrájenou ředkvičku a ztracené vejce.

Rady a triky:

Můžeme použít i hlavičky grilovaného bílého chřestu (tento je potřeba povařit déle – cca 7 minut).
Nemusíme nutně dělat ztracené vejce, dá se skvěle použít i vejce uvařené na hniličku.
K chřestu můžeme klidně zvolit výraznější zálivku z jogurtu, majonézy, zakysané smetany a různých bylinek.

 

 

 

 

Share This