strašně složitá záležitost … :)

Co budeme potřebovat:
  • 1kg brambor vařených ve slupce
  • cca 300 -400g hladké mouky
  • špetku soli
  • nějaké sádlo na pomázání opečených lokší (ideálně kachní či husí)
Postup:

Uvařené a oloupané brambory nastrouháme na jemném struhadle a velmi jemně osolíme (čím více soli, tím rychleji těsto řídne).
Ve velké míse, či přímo na válu (každému vyhovuje něco jiného) smícháme brambory a mouku a vypracujeme hladké těsto.
Mouku doporučuji přidávat postupně, čím méně mouky, tím lepší lokše, ale něco nám to musí držet pohromadě.
Těsto rozdělíme na dvě stejné části.
Z jedné poloviny vypracujeme váleček o průměru 8-10 cm.  Velmi ostrým nožem ho nakrájíme na plátky silné cca 1cm.

Lokše s pečeným divočákem a listovým špenátem

Plátky následně vyválíme na pomoučeném válu na placky tenké 2-3 mm (musíme být schopni je přemístit na opékací místo).
Vyválené lokše opékáme přímo na plátu kamen, nebo na tzv. rozptylovači plamene na plynové sporáky, nebo na pánvi, na které jsme schopni opékat zcela na sucho (nejčastěji nějaký teflon).  Já je dělám doma na klasické „těžké“ palačinkové pánvi.
Lokše opékáme absolutně bez použití omastku z každé strany cca 2 minuty – naskáčou na placce hnědé puchýřky.
Po upečení placky vždy namažeme z jedné strany mašlovačkou sádlem a skládáme je na sebe, aby se promastily z obou stran.

Lokše a domácí švestková povidla

K čemu se hodí:
  • kachna a zelí
  • libovolné pečené maso a špenát
  • pikantní guláš
  • samotné s mlékem či kefírem
  • namazané povidly a sypané mákem
Rady a triky:

Ideální je brambory uvařit den předem.
Počítejte s tím, že než zpracujete první část těsta, tak druhá bude značně zřídlá a budete ji muset doladit moukou a přepracovat.
Někdy je vypracování a vyválení těsta opravdu boj, hodně záleží na použitých bramborách.

Lokše mazané kachním sádlem

Share This