Co budeme potřebovat:
- 500g mletého hovězího
- dvě klobásy typu salsiccia (přinejhorším 200g mletého vepřového)
- 2 mrkve
- 1 velká cibule
- 4 stonky řapíkatého celeru
- 2 stroužky česneku
- oregáno, bobkový list, sůl, pepř, muškátový oříšek
- plechovku loupaných rajčat (klidně krájených)
- 2PL dobrého rajčatového protlaku, nebo adekvátní množství rajčatové pasty
- 250ml mléka
- 200ml vína (já preferuji bílé, ale dělám běžně i z červeného)
- 100ml olivového oleje
- na papardele toto těsto
Postup:
Mrkev, cibuli a celer očistíme a nakrájíme na kostičky se základnou cca 5 cm.
Ve větším kastrolu rozehřejeme cca polovinu oleje a zeleninu na něm restujeme pomalu cca 10 minut. Zeleninu již v tomto okamžiku jemně osolíme a opepříme.
Poté přihodíme na drobno nakrájený česnek a restujeme další minutu.
Přidáme rajčatový protlak, promícháme a restujeme další minutu.
Přilejeme víno a necháme chviličku redukovat (stačí cca na polovinu).
Mezitím v druhé dostatečně velké pánvi rozpálíme zbytek oleje a přidáme mleté hovězí maso, osolíme a řádně opepříme.
Vařečkou mícháme a kvrdláme tak, aby se maso začlo pěkně rozdělovat na malé „kuličky“ Toto trvá asi 5 minut.
Nyní je správná doba přidat klobásky vymáčknuté ze střeva a mícháme další 3-4 minuty.
Poté masovou směs vmícháme do zeleniny s protlakem a vínem, přidáme rajčata z plechovky, bobkový list a 1ČL oregána. Naředíme 250ml vody.
Zakryjeme a za občasného zamíchání dusíme 2 – 2,5 hodiny.
Nakonec přidáme mléko a špetku muškátového oříšku (ideálně čerstvě nastrouhaného). Promícháme a provaříme ještě asi 10 minut.
Těsto na papardele si zaděláme s dostatečným předstihem, je dobré když si 2 hodinky odpočine v chladu.
Těsto si rozdělíme na několik abychom byli schopni vyválet pláty silné max 1mm.
Nakrájíme na libovolné útvary – nesnažte se dělat papardele větší než lasagne :) , ale zase šířka do 3 cm není na závadu. Samozřejmě můžete zvolit i stejné a usedlejší rozměry.
Těstoviny vařte v dostatečném množství dobře osolené vody (cca 5 litrů 1,5 – 2 PL soli).
Domácí pasta je uvařená rychleji než kupovaná. Čím déle necháte těstoviny oschnout, tím déle se vaří, ale ať nejste překvapeni tím, že bude uvařeno za 2-3 minuty. Záleží samozřejmě i na tom, jak moc humpolácké si těstoviny uděláte.
Před servírováním smícháme uvařenou pastu a ragů ve velké pánvi dohromady, prohřejeme, a několikrát „prohodíme“ :)
Rady a triky:
Konzumovat ragú po půl hodině vaření lze, ale ty chutě nejsou propojené a pokud vydržíte čekat, tak ten výsledek bude mnohonásobně lepší.
Na krájení domácí pasty je ideální rádýlko na pizzu či nějaký podobný nástroj.
Nakrájené těstoviny je dobré nechat oschnout na stole pomoučeném hladkou moukou.
Pokud máte v ragů rádi znatelné kousky zeleniny, tak jí samozřejmě můžete nakrájet na větší kostičky, je to jen na vás.
Pokud nepoužijete salsicci, ale mleté vepřové, tak bude potřeba výraznější dochucení.
Pokud máte rádi pikantní, tak propašujte malý kousek chilli papričky, ale pozor, pikantnost v ragú rychle bobtná …
V rajčatové sezoně dělám ragú z čerstvých rajčat a tehdy přidávám i větší množství čerstvé bazalky.
Nejnovější komentáře