Naprostá klasika – pamatuji si to ještě od babičky a mohl bych to jíst neustále …
Co budeme potřebovat:(4 porce)
- 600g kachních žaludků
- 1 cibuli
- 3PL hladké mouky
- 50g másla
- 200ml smetany
- 1 velkou mrkev, 1 petržel, kousek celeru
- 6 kuliček celého pepře, 3 nové koření, 1 bobkový list
- sůl, drcený (ideálně bílý) pepř, špetku muškátového květu
Postup:
Žaludky řádně očistíme a dáme do cca 1,5 litru vody spolu s očištěnou kořenovou zeleninou (v celku).
Uvedeme do varu a lžící seberem vysráženou bílou (šedou) pěnu.
Přidáme celý pepř, nové koření, bobkový list a cca 1,5 ČL soli.
Táhneme pomalým varem. Po 30 minutách vyjmeme kořenovou zeleninu a žaludky vaříme dalších cca 90 minut (až jsou krásně měkké).
Vývar přecedíme a žaludky necháme vychladnout.
Na másle si zpěníme velmi drobně nakrájenou cibuli a zaprášíme moukou – uděláme světlou jíšku.
Jíšku naředíme postupně vývarem a provaříme minimálně 20 minut.
Mezitím si nakrájíme vystydlé žaludky (každý asi na 3 kusy)
Nakonec přidáme smetanu, dochutíme pepřem, solí a muškátovým květem.
Řádně promixujeme ponorákem a vložíme prohřát nakrájené žaludky.
Servírujeme ozdobené nakrájenou kořenovou zeleninou z vývaru, pažitkou či petrželkou.
K čemu se hodí:
- Menší knedlíčky
- čerstvá bageta či chléb
- vařená rýže
Rady a triky:
Spolu se žaludky můžete dát vařit pár kachních krků, nebo kuřecí skelet. Vývar a celé jídlo je pak ještě výraznější.
Žaludky uvařte vždy zcela do měkka, svalovina je to houževnatá a potřebuje delší tepelnou úpravu …
Není nutné použít celé množství vývaru, záleží jakkou preferujete konzistenci. Nicméně toto jídlo nemá být řídké …
jen malé doporučení – ty kachní žaludky dejte vychladnout v troše vývaru – neoschnou na povrchu.
To je možná dobré řešení, pokud je hodně času, vývar s hromadou horkého masa stydne opravdu pomalu a za tu chvilku na vzduchu žaludky podle mě neoschnou. Ten jeden nahoře je schválně přibarvený na grilu …
Tak se mi to napodruhé podařilo.
Poprvé jsem totiž neodolal a ty povařené žaludky snědl jako jednohubky :o)
Vzhledem k tomu, že jsem žaludky vařil i s kachními krky a křídly, bylo mi líto neupotřebit všechen vývar, a tak jsem vyrobil ještě kachní kaldoun (postup je až překvapivě obdobný jako zadělávané kachní žaludky – je to jen řidší, s nudlemi. obraným masem a zavařeným žloutkem)
Díky za inspiraci Maty !
super, jsem rád, že se podařilo. Jinak recept na kaldoun je zde jako jeden z prvních. To je moje srdeční záležitost, i když ho dělám maličko jinak, než je zcela tradiční.
Dobrý, moc dobrý.
Jo, toto je moje oblíbené jídlo :)