Naprostá klasika – pamatuji si to ještě od babičky a mohl bych to jíst neustále …

Co budeme potřebovat:(4 porce)

Zadělávané kachní žaludky

  • 600g kachních žaludků
  • 1 cibuli
  • 3PL hladké mouky
  • 50g másla
  • 200ml smetany
  • 1 velkou mrkev, 1 petržel, kousek celeru
  • 6 kuliček celého pepře,  3 nové koření, 1 bobkový list
  • sůl, drcený (ideálně bílý) pepř, špetku muškátového květu
Postup:

Žaludky řádně očistíme a dáme do cca 1,5 litru vody spolu s očištěnou kořenovou zeleninou (v celku).
Uvedeme do varu a lžící seberem vysráženou bílou (šedou) pěnu.
Přidáme celý pepř, nové koření, bobkový list a cca 1,5 ČL soli.
Táhneme pomalým varem. Po 30 minutách vyjmeme kořenovou zeleninu a žaludky vaříme dalších cca 90 minut (až jsou krásně měkké).
Vývar přecedíme a žaludky necháme vychladnout.
Na másle si zpěníme velmi drobně nakrájenou cibuli a zaprášíme moukou – uděláme světlou jíšku.
Jíšku naředíme postupně vývarem a provaříme minimálně 20 minut.
Mezitím si nakrájíme vystydlé žaludky (každý asi na 3 kusy)
Nakonec přidáme smetanu, dochutíme pepřem, solí a muškátovým květem.
Řádně promixujeme ponorákem a vložíme prohřát nakrájené žaludky.
Servírujeme ozdobené nakrájenou kořenovou zeleninou z vývaru, pažitkou či petrželkou.

K čemu se hodí:
  • Menší knedlíčky
  • čerstvá bageta či chléb
  • vařená rýže
Rady a triky:

Spolu se žaludky můžete dát vařit pár kachních krků, nebo kuřecí skelet. Vývar a celé jídlo je pak ještě výraznější.
Žaludky uvařte vždy zcela do měkka, svalovina je to houževnatá a potřebuje delší tepelnou úpravu …
Není nutné použít celé množství vývaru, záleží jakkou preferujete konzistenci. Nicméně toto jídlo nemá být řídké …

Share This