Holandká omáčka a grilovaný zelený chřest

Receptů na holandkou koluje spousta.  Já se ustálil u tohoto jednodušího a funkčního postupu.

Co budeme potřebovat:
  • 5 žloutků
  • 50ml bílého vína
  • štávu z půlky citronu
  • 150ml přepuštěného másla
  • 1PL nasekaného estragonu
  • sůl, pepř
Postup:

Do plechové mísy dáme žloutky a víno a asi minutu šleháme.  Lehce osolíme, promícháme a přidáme citronovou šťávu.
Umístíme nad parní lázeň (mísa se nesmí dotýkat hladiny a voda by měla mít max 70 celsiusů).
Šleháme a šleháme  do lehké vaječné pěny (může to trvat 3-5 minut a je to maličko namáhavé na zápěstí).
Odstavíme z parní lázně a velmi pomalu zašleháváme teplé přepuštěné máslo (musí téct jen pidi čůrkem) .
Vmícháme nasekané bylinky, ochutnáme a případně dochutím solí, pepřem či citronou šťávou.
Naposledy prošleháme, ruka nás bolí jako prase, ale stálo to zato :)

Holandská alá vejce Benedikt

 

K čemu se hodí:
  • chřest vařený,  napařovaný i grilovaný
  • vejce benedikt
  • ryby
Rady a triky:

Estragon můžete nahradit petrželkou či pažitkou, nebo to sice úplně správná holandská, ale bude to také super :)
Pokud nemáte po ruce víno (to u mě nehrozí) tak můžete použít klidně vodu a kapku vinného octu.
Nesnažte se tuto omáčku odrbat a umícht jí mixérem, zaručeně se vám to srazí :) Musel by mít super pomalý chod :)  už jsem to zkoušel několikrát a vždy to bylo fiasko :)
Pokud podávate omáčku k rybám, tak může být agresivnější, pokud k chřestu, tak by měla být naopak jemná.

Holandská omáčka, vařený bílý chřest

Share This