Co budeme potřebovat: (3kg)
- 1700 g vepřová plec (kýta)
- 1000 g vepřový bůček
- 300 g libové hovězí
- 100 ml suchého bílého vína na vymíchání
- 200 ml suchého bílého vína na rozmočení rohlíků
- 4 rohlíky
- skopová střeva – calibr 20/22
- 60g soli, 5 g pepře, 2g nového koření, 1 g muškátového oříšku, citronová kůra (cca 1,5g)
Postup:
Maso nakrájíme na kostky, které vám snadno půjdou do mlýnku (3×3 cm), prosolíme a necháme den odležet v chladu.
Rohlíky nakrájíme na 1-2 cm plátky a zalijeme vínem.
Proleželé vepřové maso prosypeme nadrceným kořením a umeleme na jemno (šajba 2mm), Zároveň s vepřovým masem meleme i rozmočené rohlíky.
Hovězí maso ulememe na jemno a rozmícháme se 100 ml vína na prát.
Prát a namleté vepřové dobře promícháme a plníme do střev.
Hotovou klobásu necháme den uležet v chladu, aby se chutě pěkně propojily.
Rady a triky:
Maso si můžete samozřejmě nechat umlít u řezníka. Nekupujte již namleté, ale vyberte si kus masa a ten si nechte čestvě namlít.
Na míchání použijte klidně kuchyňský robot s hnětacím hákem – ušetříte si spoustu práce.
Při nákupu střev dejte pozor na jejich calibr. Na nejmenší plnící nástavec (u kuchyňských robotů, mlýnků na maso) navlečete v pohodě střívka 20/22, ale prodávají se i 18/20 a to je šílené – absolvoval jsem jednou a už nechci.
Ač se jedná o vinnou klobásu, tak moje nejoblíbenější úprava je velmi jednoduchá. Do půlitru černého piva přidám 2 čl hořčice (dijon) a 1 velký utřený stroužek česneku a promíchám. Klobásu natočím do tvaru šneka, dám do vhodného pekáčku, zaliji pivem a peču 20 minut na 220 celsiusů.
Nejnovější komentáře