Receptů na vánočky je spousta, ale tento nám opravdu vyhovuje a hlavně chutná …

Co budeme potřebovat: (1 obrovská na štorc, nebo 2 malé)

  • 350 g hladké mouky
  • 350 g polohrubé mouky
  • 150 g másla
  • 100 g cukru krupice
  • 350 ml mléka
  • 33 g kvasnic ( cca 3/4 kostky)
  • zrníčka z jednoho vanilkového lusku
  • 1/2 čl soli
  •  4 žloutky
  • 100 g rozinek marinovaných dostatečně dlouho v rumu (klidně měsíc)
  • 50 g sušených brusinek
  • 50 g kandované pomerančové kůry
  • kůra z 1/2 citronu
  • 70 g sekaných mandlí  + 30 g mandle plátky na ozdobu
  •  1 vejce na potření
  • 1 PL oleje na vymazání mísy

Postup:

Třetinu mléka lehce ohřejeme (aby bylo vlažné), dáme do něj čajovou lžičku cukru, nadrobíme kvasnice a lehce zasypeme moukou (cca 2 PL).  Necháme 15 minut vzejít kvásek.
Vezmeme změklé máslo, přidáme cukr, vanilková zrníčka, sůl a žloutky. Vyšleháme hladký žloutkovomáslový krém. Za pomoci elektrického šlehače to trvá 5-10 minut.
Mezitím si do velké mísy prosyjeme oba druhy mouky, uděláme důlek do kterého dáme kvásek a lehce promícháme.
Přidáme zpracovaný žloutkovomáslový krém, zbytek mléka a nastrouhanou citronovou kůru.
Hněteme dostatečnou dobu (elektický hnětač cca 7-8 minut).
V půlce hnětení přidáme rozinky v rumu (klidně i 1 PL rumu), brusinky, pomerančovou kůru a nasekané mandle. Správné těsto bude poměrně tuhé a bude se pěkné táhnout.
Vypracované těsto přendáme do mísy vymazané olejem, zakryjeme utěrkou a necháme kynout (1-3 hodiny) podle zvoleného prostředí (čím tepleji, tím to půjde rychleji) – těsto by mělo při kynutí minimálně zdvojnásobit svůj objem.
Vykynuté těsto přendáme na vál a rozdělíme na poloviny.  Z jedné poloviny uděláme 4 stejné části a z druhé 5 stejných částí.
Výsledkem bude, že máme na válu 4 větší bochánky a 5 menších.
Čtyři větší bochánky vyválíme do tenkých válečků o maličko delších, než chceme mít vánočku.
Zapleteme cop za 4 pramenů.
Uprostřed tohoto prvního spletence uděláme (promáčkneme) po celé délce prohlubeň.
Nyní vyválíme ze tří menších dílků válečky stejně dlouhé jako v předchozím případě.
Spleteme cop ze 3 pramenů a usadíme ho do vymáčknuté prohlubně v předhozím spletenci.
V usazeném spletenci ze 3 pramenů opět vymáčkneme prohlubeň.
Nakonec vyválíme ze dvou menších dílů válečky o 5 -10 cm delší než předchozí.
Jednotlivé prameny zkroutíme jako když se stáčí provázek.
Poslední spletenec usadíme do vzniklé prohlubně tak, aby na každé straně maličko přesahoval.  Přesahujíci části nátáhneme pod předchozí spletence (až dolů) a konce lehce zamáčkneme.
Zapletenou vánočku umístíme na plech s pečícím papírem a zajistíme za pomoci 5-6 špejlí dlouhých 15 cm.  Napícháme je v pravidelných rozestupech po celém hřebeni. To, že nám špejle trčí hodně nad vánočku je dobře.  Za prvé vánočka bude ještě kynout, za druhé se náležitě zvětší i při pečení a za třetí potřebujeme, aby nám špejle přidržely pečící papír, kterým budeme vánočku zakrývat při dopékání.

Našpejlovaná vánočka před dokynutím

Našpejlovaná vánočka před dokynutím

Takto nachystanou vánočku necháme znovu kynout asi hodinu pod utěrkou.
Po dokynutí celou vánočku pečlivě potřeme rozšlehaným vajíčkem a bohatě posypeme mandlovými lupínky.
Vánočku dáme péct do vyhřáté trouby na 210 celsiusů na 10 minut.
Poté vánočku vyndáme (bude již krásně nazlátlá) a zakryjeme přehnutým pečícím papírem.
Snížíme teplotu v troubě na 165  celsiusů a dopékáme cca 40 minut.
Upečenou vánočku nechte před podáváním zcela vychladnout.

Opravdu velká vánočka po upečení

Opravdu velká vánočka po upečení

Rady a triky:

Pokud máte rádi výraznou mandlovou chuť, tak nasekané mandle před zapracováním do těsta lehce opražte na pánvi s kapkou oleje.
Nepřehánějte to s množstvím kvasnic, raději nechte vánočku déle kynout.
Vánočka je hodně těžké (konzistencí) těsto a může kynout opravdu dlouho. Poku jste v časovém presu, tak si můžete pomoci kynutím v troubě vyhřáté na 40 celsiusů.
Pokud máte rádi jiné kandované ovoce, tak se nebojte.
Pokud máte rádi výraznější chutě, tak můžete přidat různá voňavá koření (badyán, muškátový oříšek, kardamon), ale rozhodně to není potřeba.
Do vánočky nepatří olej a podle mě ani hera.  Není to žádné dietní jídlo a největší dobrotu tam dělá máslo, případně se nebojte sádla.
Z tohoto množství uděláte opravdu jednu obrovskou vánočku, kterou musíte umístit na štorc plechu a manipulace s ní je opravdu těžká.  Proto je možná lepší udělat dvě menší vánočky …

Share This