Šafránové soté
Toto soté je neuvěřitelně voňavá a lahodná záležitost ... Co budeme potřebovat: (4 porce) 2 velká kuřecí prsa (cca 500 g) 1/4 ČL mletého šafránu + pár nitek na ozdobu 1 malá cibule nebo bílá část porku 150 ml bílého vína snítka tymiánu, 3 "jehličky" rozmarýnu sůl,...
Rajská omáčka
Opravdu dobrého výsledku se dá dosáhnout i s použitím kvalitního rajčatového protlaku ... Co budeme potřebovat: (6 porcí) Vývar: 1 kg hovězí přední (ideálně loupaná plec, krk apod.) 1 menší mrkev, kousek celeru, 1/2 petržele, 1 malá cibule sůl, 6 kuliček pepře, 3...
Rybí paprikáš
Chvilku jsem váhal jestli dát do názvu paprikáš či perkelt, ale vzhledem k použití smetany jsem se nakonec rozhodl takto. Ale název nic neřeší, důležité je, jak to hraje na talíři ... Co budeme potřebovat: 600g filet z kapra 300ml rybího vývaru 3 rajčata 3 zelené...
Hummus
Původně jsem to sem nechtěl vůbec dávat, ale podléhám tlaku. Takže toto je moje nejčastější verze ... Co budeme potřebovat: 250g cizrny (nebo 400g plechovku zavařené cizrny) 2 PL pasty Tahini 1 citron 2 stroužky česneku olivový olej sůl, pepř 1ČL římského kmínu...
Tatarák z tuňáka
Není to žádné velké vaření, ale .... Co budeme potřebovat: 400 g kvalitního čerstvého filetu z tuňáka 70 g šalotky nebo jarní cibulky (množství adekvátní za jednu střední cibuli) 4-5 PL olivového oleje sůl, pepř 1-2 kusy vyzrálého manga 1 limetka 1 čerstvá feferonka...
Koprová omáčka
Ve dvou variacích ... Co budeme potřebovat: (4 porce) 15 g čerstvého nasekaného kopru (3-4PL) 180 g smetany ke šlehání 180g zakysané smetany 50g másla 3PL hladké mouky 1PL octa, 1PL cukru, 1PL vody sůl pepř Na vývar: 800 g hovězí krk (líčka, loupaná plec) 1 mrkev, 1...
Houbová omáčka
Rychlá, ne zcela tradiční a hlavně bez mouky ... Co budeme potřebovat: (4 porce) 600 g čerstvých lesních hub (adekvátní množství mražených či sušených) 600 ml vývaru (hovězí, kuřecí, zeleninový) 60g másla 1 cibule 1PL oleje 200 ml smetany (100ml smetany + 1 lučina)...
Salát s grilovaným chřestem
Co budeme potřebovat: (4 porce) 400g zeleného chřestu 250g směsi listových salátů (co zrovna máte, nejraději mám polníček + rukola) 8 malých mrkví, 4 ředkvičky 4 vejce 100ml bílého vína, 2 kuličky nového koření, 5 kuliček černého pepře trochu olivového oleje, plátek...
Zadělávané kachní žaludky
Naprostá klasika - pamatuji si to ještě od babičky a mohl bych to jíst neustále ... Co budeme potřebovat:(4 porce) 600g kachních žaludků 1 cibuli 3PL hladké mouky 50g másla 200ml smetany 1 velkou mrkev, 1 petržel, kousek celeru 6 kuliček celého pepře, 3 nové koření,...








