Pokud to neošidíte, tak budete po zásluze odměněni …
Co budeme potřebovat:
- 1-1,5 kg kližky
- 1 mrkev, 1 petržel, 50g celeru, 1 cibule, 2 stroužky česneku
- 2 PL marmelády z červené cibule (případně povidla či jiná marmeláda)
- 2PL olivového oleje, 1 PL rostliného oleje či sádla
- 3 kuličky nového koření, 1 bobkový list, 2 hřebíčky, 1-2 cm skořice vcelku, snítka tymiánu
- 200 ml červeného vína
- 300 ml vývaru (ideálně hovězího)
- 20g másla
- sůl, pepř
Postup:
Maso upravíme pěkně do podlouhlého tvaru, ořežeme přebytečný tuk, opláchneme, osušíme papírovou utěrkou.
Nachystáme si cca 2m kuchyňského provázku a maso svážeme, jako když vážeme roládu. Pokud to někomu není jasné, tak sem v dohledné době přihodím video :)
Maso osolíme, opepříme a zprudka opečeme ze všech stran na pánvi na troše rostliného oleje či sádla.
Mezitím si ve vyšším pekáčku připravíme základ pod maso.
Očištěnou a na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu restujeme 3 minuty na olivovém oleji.
Poté přidáme nakrájenou cibuli a restujeme další 3 minuty. Následně přidáme i velmi drobně nakrájený česnek, hřebíček, nové koření, bobkový list, tymián a skořici.
Po minutě přidáme marmeládu, dobře rozmícháme a zarestujeme (půl minuty).
Přidáme červené víno a varem necháme zredukovat cca na 1/3.
Do pekáčku vložíme opečené maso a přilijeme 200 ml vývaru.
Zaklopíme pokličkou a dáme do trouby vyhřáté na 90 celsiusů.
Pečeme pomalu cca 5-6 hodin, poté troubu vypneme a maso v ní necháme dojít za postupného chladnutí klidně dalších 5 hodin.
Poté maso vyndáme, do výpeku přidáme zbylý vývar (případně trochu vody) a vše na mírném plameni, za pomoci pevné stěrky, hezky odvaříme – tedy neodvaříme tekutinu, ale vše co máme přichycené na stěnách a dně pekáčku.
Poté výpek přecedíme přes síto do malého kastrůlku, nepasírujeme, jen lehce namáčkneme stěrkou a síto oklepneme.
Výpek redukujeme na cca polovinu objemu, přidáme plátek másla a vmícháme již bez dalšího vaření.
Před podáváním opatrně sundáme provázek, maso vcelku můžeme vrátit do pekáčku, přelijeme redukovaným výpekem a lehce prohřejme v troubě.
Na krájení masa použijte tenký velmi ostrý nůž. Maso je v takové konzistenci, že když o něj opřete lžici a lehoučce zatlačíte, tak lehce projede skrz.
K čemu se hodí:
- štouchané brambory
- bramborové pyré
- vařená rýže
- luštěninové pyré
Rady a triky:
Nechci se plést do řemesla známému kuchaři, který umí nahradit nenahraditelné čímkoliv, ale věřte tomu, že zde je důležitá ta pomalá a dlouhá úprava. Není nezbytné použávat marmeládu z červené cibule. Můžete klidně vynechat kořenovku a červené víno a dát kmín, více česneku a černé pivo – to bude také skvělé. Pokud nemáte vývar, tak nezoufejte, tentokrát postačí i kohoutkový, maso se tam bude povalovat delší dobu :)
Tak jsem někde udělal chybu. Postupoval jsem podle receptu a maso bylo tuhý jak podrážka :-) To jsem kvůli tomu vstal ve 3 ráno a šel vypnout troubu. Ráno to bylo tuhý, tak jsem to dal ještě na 3 hoďky na 110 stupňů a trochu se zlepšilo. Příště musím asi na 110 a celou noc, jinak nevím :-) ale omáčka luxus!
Ahoj Tomáši, asi jsi to neměl ve 3 hod. ráno vypinat, nicméně i kuře se dá péct 5 hod v kuse na 90 a nebejt úplně hotový jak by si Clovek představoval. Myslim, ze mam podobnou zkusenost, casto po me chteji hovezi nebo telecí líčka na červeném víně a to je podobný příběh tak je to tam je někdy 6,7 hod. ale na 90 bych to neupek.
Jirka
Dopadl jsem podobně, tak jsem do el trouby puštěné na „90“ dal teploměr a ten ukázal 54 st. C
„Máš pravdu, předsedo.“ Nevěřte knoflíkům na troubě. Bez teploměru se nedá péct, Buď pálí, nebo nepeče.
Super recept, také musím vychytat teplotu, 90 na naší troubě bylo málo a bylo to tuhé, příště zkusím rovnou na 110.
Je to luxusní žraso :-)
Tak toto je velká paráda 🤘🤘jeden pekáč jsem vyrobil s hovězí klizky a druhý s vepřovou panenkou. Neskutečná delikatesa, díky za recept 😉
Pekla jsem podle receptu na 90st. Ale 7 h a maso bylo krásně měkkoučké a křehoučké. Pekla jsem ale z kližky telecí.
Výborný recept, stačilo 5 hodin, maso bylo jako dort. díky za recept
Zdravím, 2x urobené, 2x pecka. Supr recept.
Tak to jsem rád, že se vám recept osvědčil :)