Co budeme potřebovat: 

cibulová marmeláda


  • 1Kg červené cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1cm zázvoru
  • 80g másla
  • 1 bobkový list, 3 hřebíčky, 1 badyán, 1/2ČL skořice
  • 200 g třtinového cukru
  • 150g cukru
  • 50ml dobrého rumu
  • 50ml balsamica
  • 250ml červeného vína
Postup:

Cibuli očistíme a nakrájíme na srpky (na půl a na plátky).
Ve velkém hrnci rozpustíme máslo a cibuli na něm necháme 3 minutky zpěnit.
Přidáme třtinový i normální cukr a za občasného míchání necháme lehce karamelizovat asi 10 minut.
Přídáme všechno koření, rum, balsamico a víno.
Za občasného míchání probubláváme asi hodinu.
Cibule bude vláčná, skoro bez pevné konzistence a z tekutiny se stane hustý sirup.
Po uvaření naplníme do skleni a můžeme sterilizovat, případně pokud zpracujeme během měsíce, tak stačí uchovávat v lednici.

K čemu se hodí:
  • sýry ideálně s bílou či modrou plísní
  • paštiky
  • základ k různým úpravám masa

 

 

 

Rady a triky:

Nikam nespěchejte, delší tepelné úprava není na škodu, kratší však ano.
Z cibulí si řádně odstraňte tuhé středy.
Pokud máte dostatek portského vína, tak je to s ním také moc dobré.

 

 

Share This