Co budeme potřebovat:
- 1Kg červené cibule
- 1 stroužek česneku
- 1cm zázvoru
- 80g másla
- 1 bobkový list, 3 hřebíčky, 1 badyán, 1/2ČL skořice
- 200 g třtinového cukru
- 150g cukru
- 50ml dobrého rumu
- 50ml balsamica
- 250ml červeného vína
Postup:
Cibuli očistíme a nakrájíme na srpky (na půl a na plátky).
Ve velkém hrnci rozpustíme máslo a cibuli na něm necháme 3 minutky zpěnit.
Přidáme třtinový i normální cukr a za občasného míchání necháme lehce karamelizovat asi 10 minut.
Přídáme všechno koření, rum, balsamico a víno.
Za občasného míchání probubláváme asi hodinu.
Cibule bude vláčná, skoro bez pevné konzistence a z tekutiny se stane hustý sirup.
Po uvaření naplníme do skleni a můžeme sterilizovat, případně pokud zpracujeme během měsíce, tak stačí uchovávat v lednici.
K čemu se hodí:
- sýry ideálně s bílou či modrou plísní
- paštiky
- základ k různým úpravám masa
Rady a triky:
Nikam nespěchejte, delší tepelné úprava není na škodu, kratší však ano.
Z cibulí si řádně odstraňte tuhé středy.
Pokud máte dostatek portského vína, tak je to s ním také moc dobré.
Trackbacky/pingbacky