Pokud to neošidíte, tak budete po zásluze odměněni …

Co budeme potřebovat:

Pomalu pečená kližka a šťouchané brambory s křenem


  • 1-1,5 kg kližky
  • 1 mrkev, 1 petržel, 50g celeru, 1 cibule, 2 stroužky česneku
  • 2 PL marmelády z červené cibule (případně povidla či jiná marmeláda)
  • 2PL olivového oleje, 1 PL rostliného oleje či sádla
  • 3 kuličky nového koření, 1 bobkový list, 2 hřebíčky,  1-2 cm skořice vcelku, snítka tymiánu
  • 200 ml červeného vína
  • 300 ml vývaru (ideálně hovězího)
  • 20g másla
  • sůl, pepř
Postup:

Maso upravíme pěkně do podlouhlého tvaru, ořežeme přebytečný tuk, opláchneme, osušíme papírovou utěrkou.
Nachystáme si cca 2m kuchyňského provázku a maso svážeme, jako když vážeme roládu.  Pokud to někomu není jasné, tak sem v dohledné době přihodím video :)
Maso osolíme, opepříme a zprudka opečeme ze všech stran na pánvi na troše rostliného oleje či sádla.
Mezitím si ve vyšším pekáčku připravíme základ pod maso.
Očištěnou a na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu restujeme 3 minuty na olivovém oleji.
Poté přidáme nakrájenou cibuli a restujeme další 3 minuty. Následně přidáme i velmi drobně nakrájený česnek, hřebíček, nové koření, bobkový list, tymián a skořici.
Po minutě přidáme marmeládu, dobře rozmícháme a zarestujeme (půl minuty).
Přidáme  červené víno a varem necháme zredukovat cca na 1/3.
Do pekáčku vložíme opečené maso a přilijeme 200 ml vývaru.
Zaklopíme pokličkou a dáme do trouby vyhřáté na 90 celsiusů.
Pečeme pomalu cca 5-6 hodin, poté troubu vypneme a maso v ní necháme dojít za postupného chladnutí klidně dalších 5 hodin.
Poté maso vyndáme, do výpeku přidáme zbylý vývar (případně trochu vody) a vše na mírném plameni, za pomoci pevné stěrky, hezky odvaříme – tedy neodvaříme tekutinu, ale vše co máme přichycené na stěnách a dně pekáčku.
Poté výpek přecedíme přes síto do malého kastrůlku, nepasírujeme, jen lehce namáčkneme stěrkou a síto oklepneme.
Výpek redukujeme na cca polovinu objemu, přidáme plátek másla a vmícháme již bez dalšího vaření.
Před podáváním opatrně sundáme provázek, maso vcelku můžeme vrátit do pekáčku, přelijeme redukovaným výpekem a lehce prohřejme v troubě.
Na krájení masa použijte tenký velmi ostrý nůž. Maso je v takové konzistenci, že když o něj opřete lžici a lehoučce zatlačíte, tak lehce projede skrz.

K čemu se hodí:
  • štouchané brambory
  • bramborové pyré
  • vařená rýže
  • luštěninové pyré
Rady a triky:

Nechci se plést do řemesla známému kuchaři, který umí nahradit nenahraditelné čímkoliv, ale věřte tomu, že zde je důležitá ta pomalá a dlouhá úprava. Není nezbytné  použávat marmeládu z červené cibule.  Můžete klidně vynechat kořenovku a červené víno a dát kmín, více česneku a černé pivo – to bude také skvělé. Pokud nemáte vývar, tak nezoufejte, tentokrát postačí i kohoutkový, maso se tam bude povalovat delší dobu :)

Share This