Filátko pečené v gremolatě a pomerančové šťávě

Filátko pečené v gremolatě a pomerančové šťávě

velmi jednoduché a svěží jídlo ... Co budeme potřebovat: (4 porce) 2 větší nebo 4 menší ryby (pstruh, siven, mořský vlk) hrst hladkolisté petržele 1-2 stroužky česneku 1 pomeranč kůru z jednoho citronu sůl, pepř 50ml olivového oleje Postup: Ryby očistíme a...

Pečené koleno

Pečené koleno

Přemýšlíte občas nad tím jak dosáhnout pěkně vypečeného a šťavnatého kolínka? Zkuste to třeba takto ... Co budeme potřebovat: dvě malá vepřová kolínka (jsou to ta levnější) 500ml černého piva 1ČL dijonské hořčice 1ČL medu 1-2 stroužky česneku 1ČL soli 1ČL kmínu 1...

Omáčka alá svíčková

Omáčka alá svíčková

U tohoto jídla asi používám nejvíce alternativních zdrojů.  Maso od hovězího krku, přes králíka, divočáka, srnu až po vepřovou kýtu :) .  Zelenina čerstvá, domácí zavařená, v krizi kupované Halali ... Co budeme potřebovat: 750g masa (nejčastěji hovězí krk,  ideálně...

Ragú z mletého masa a domácí pappardelle

Ragú z mletého masa a domácí pappardelle

Co budeme potřebovat: 500g mletého hovězího dvě klobásy typu salsiccia (přinejhorším 200g mletého vepřového) 2 mrkve 1 velká cibule 4 stonky řapíkatého celeru 2 stroužky česneku oregáno, bobkový list, sůl, pepř, muškátový oříšek plechovku loupaných rajčat (klidně...

Lokše

Lokše

strašně složitá záležitost ... :) Co budeme potřebovat: 1kg brambor vařených ve slupce cca 300 -400g hladké mouky špetku soli nějaké sádlo na pomázání opečených lokší (ideálně kachní či husí) Postup: Uvařené a oloupané brambory nastrouháme na jemném struhadle a velmi...

Houbové krupoto

Houbové krupoto

Co budeme potřebovat: 300g ječných krup 150ml bílého vína litr kuřecího (přinejhorším zeleninového) vývaru 500g mražených hříbků (adekvátní množství sušených či čerstvých) 100g másla 2 cibule 2 stroužky česneku 50g parmazánu 1ČL majoránky sůl, pepř, kmín Postup:...

Rybí karbanátky

Rybí karbanátky

Tentokrát z vařeného, ale můžete se těšit i na pokračování v jiném duchu :) Co budeme potřebovat:   600g rybího vařeného masa (může být klidně z drobných ryb, plotic, cejnů, ale nevadí žádná ryba, záleží jen na možnostech a chutích - dokonce jsem takto zpracovával po...

Rýžový nákyp se švestkami

Rýžový nákyp se švestkami

Zapomeňte na školní jídelnu, toto je maličko něco jiného :) Co budeme potřebovat: hrneček (300 - 350ml) rýže 3 hrnečky mléka špetku soli skořice celá 1cm 1 velký švestkový kompot (případně 500g  švestek) 3 vajíčka (stačí dvě vajíčka a ideálně 3 bílky navíc - ideální...

Risotto s hnědými sušenými hřiby

Risotto s hnědými sušenými hřiby

Co budeme potřebovat:   50-70g g sušených hřibů 200g vhodné rýže (Carnaroli, Arborio apod) 150ml bílého vína 350ml zeleninového či kuřecího vývaru 1 cibule 50g parmazánu 60g másla sůl, pepř, kmín Postup: Sušené hřiby si namočíme předem (minimálně hodinu) do cca 400ml...