Co budeme potřebovat: (8 porcí)
hrachovka s klobásou

hrachovka s klobásou

  • 500g sušeného hrachu
  • 3 stroužky česneku
  • 4 snítky čerstvé majoránky (1 ČL sušené)
  • 2 lehce pikantní klobásy
  • sůl, pepř
  • starší chléb na krutony
  • 30g másla
Postup:

Hrách přebereme a namočíme (ideálně přes noc).
Hrách dáme vařit v dostatečném množství vody (cca 1,5l).
Čím delší dobu byl hrách namočený, tím kratší bude doba varu.  V každém případě je potřeba hrách uvařit do měkka (když vezmete kuličku mezi prsty, tak ji musíte snadno rozmáčknout).
Během varu občas promícháme a zkontrolujeme množství vody, případně dolijeme.
Když je hrách uvařený, tak vše osolíme, opepříme, přidáme prolisovaný česnek a rozmixujeme do hladka ponorným mixérem.
Přidáme nakrájenou klobásu, rozemnutou majoránku a společeně ještě 5-10 minut provaříme.
Starší chléb nakrájíme na libovolné kostičky a dáme na sucho péct do trouby na 215 celciusů na cca 10 min.   Ke konci pečení přidáme máslo a promícháme.

Rady a triky:

Rozhodně nepřidávejte žádné podravky, bujony apod..  Hrachovka má chutnat po hrachu.
Já nejčastěji vylepšuji chuť tím,  že zároveň s hrachem vařím i kůže ze špeku (které si za tímto účelem skladuji v lednici –  hodí se také do zelňačky, čočkové apod.)
Pokud přece jen chcete výraznější masovou chuť, tak můžete místo vody na vaření použít vývar z uzeného masa.
Žádné zahuštování moukou – polévka bude krásně hustá jen z hrachu.

Share This